MISTERIOZNI SINDROM UBIJA BEBE U FBiH: Smrtnost novorođenčadi dva puta veća nego u EU
Foto: Shutterstock

upozorenje

MISTERIOZNI SINDROM UBIJA BEBE U FBiH: Smrtnost novorođenčadi dva puta veća nego u EU

Bosna i Hercegovina -

U Federaciji BiH od početka ove godine umrlo je 125 beba, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku! Njihova smrt veže se uz sindrom iznenadne dojenačke smrti, u narodu zvane smrt u kolevci.

Sindrom je, kažu lekari, zastrašujući, jer može pogoditi bilo koje dete, bez ikakvog upozorenja. U izveštaju Zavoda navedeno je da je u januaru umrlo pet beba, u februaru i martu po 17, u aprilu 14, u maju i junu po 13, u julu 14, u avgustu 18, u septembru 14, s tim da za oktobar i novembar nedostaju podaci.

Ali, kad je reč o smrti beba u prošloj godini, prema izveštaju Zavoda, u FBiH je zabežena rekordna smrtnost, čak najveća u regionu, a umrle su 162 bebe! Iako statistika zabrinjava, o tome niko ne priča, a smrt beba ostaje pod velom tajni.

Visoku stopu smrtnosti beba Federacija BiH beleži od 2014. godine, tokom koje je, prema podacima Zavoda, umrlo 127 beba. Ova crna statistika povećana je 2015., kad je dojenačka smrt odnela 154 bebe, a godinu poslije 147!

To znači da stopa mortaliteta iznosi 9,2 odsto, dok je u Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Luksemburgu, Sloveniji i Češkoj rizik umiranja upola manji! Prosek u celoj Evropskoj uniji je 4,18 i opada.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i istraživanju pod nazivom “Zdravstveno stanje stanovništva 2016”, vodeći uzrok smrti dojenčadi su problemi sa plućima i njihova nezrelost. Velika smrtnost beba izazvana je i poremećajima nastalim tokom trudnoće majke ili zbog male težine novorođenčadi te zbog gušenja i srčanog zastoja.

Zabrinjavajuće je visok procenat smrti beba koje su se tokom rođenja zarazile bakterijama u bolnicama. Prema izveštaju, 4,5 odsto novorođenčadi umre od sepse!

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track