DODIK POSLE PRVE SEDNICE NOVOG PREDSEDNIŠTVA BiH: Migrantima ne treba dati pravo azila! (VIDEO)
Foto: Reuters / Reuters Dado Ruvić

UŽAS

DODIK POSLE PRVE SEDNICE NOVOG PREDSEDNIŠTVA BiH: Migrantima ne treba dati pravo azila! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Predsedništvo BiH zasedanje u novom sazivu počelo je razmatranjem desetak tačaka.

Na prvoj sednici u novom sazivu, migranti su bili nezaobilazna tema.

Predsedavajući Milorad Dodik kaže da treba sprečiti masovniji ulazak u BiH, ali i da migrantima ne treba davati pravo azila.

BiH od EU dobila više od 9,2 miliona evra za pomoć migrantima

Evropska unija je tokom prethodnih meseci kroz različite projekte doznačila više od 9,2 miliona evra Bosni i Hercegovini za pomoć migrantima i izbeglicama na terenu i jačanje kapaciteta upravljanja granicom.

Sredstva su preusmerena na nekoliko aktivnosti. Od kraja 2017. godine, BiH se suočava sa sve većim prilivom migranata i izbeglica koji dolaze na njenu teritoriju.

Više od 23.500 migranata i izbeglica je stiglo tokom 2018. iz Srbije i Crne Gore, u poređenju sa 755 koliko ih je bilo tokom 2017. godine, prenosi Fena.

Trenutno nekih do 4.000 migranata i izbeglica boravi u privremenim prihvatnim centrima u BiH. Dok većinu migranata i izbeglica čine muškarci, među njima ima i žena, porodica sa decom, trudnica i dece bez pratnje ili koja su odvojena od porodice.

Kao što je i najavljeno, bilo je reči i o opozivu ambasadora, a o tome će se govoriti i za sedam dana, na narednoj sednici.

"Razgovarali smo dakle i o nekim imenovanjima, i vezano za razrešenja, kako sam ja to i predložio, a i gospodin Komšić, jednog broja ambasadora. Dogovorili da do sledeće sednice, za sedam dana, pripremimo sve informacije o tome, pripremimo imenovanja, jednog broja, onih koji budu razrešeni," rekao je Dodik.

Sednica je bila brza i efikasna, zaključio je predsedavajući.U posetu BiH biće pozvani predsednici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Dodikov predlog o izmeni poslovnika, koji bi regulisao pitanje isticanja zastave Republike Srpke, nisu podržala druga dva člana, ali je udovljeno njegovom zahtevu da se iz sale iznese zastava Federacije, što je bio uslov za održavanje sednice.

Kurir.rs/ Atvbl.com

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track