OVI GRADOVI BiH SU I DALJE OPASNI PO ŽIVOT: Zagađen vazduh u Tuzli, Sarajevu i Zenici uzima sve više života
Foto: Avaz.ba

ekologija

OVI GRADOVI BiH SU I DALJE OPASNI PO ŽIVOT: Zagađen vazduh u Tuzli, Sarajevu i Zenici uzima sve više života

Bosna i Hercegovina -

Nakon kratkog pada indeksa zagađenja vazduha u BiH, poslednjih nekoliko dana građani opet jedva dišu.

Ovog puta, međutim, vazduh je čak i lošijeg kvaliteta, jer, prema podacima Udruženja “Eko akcija”, u četvrtak je u Ilijašu indeks zagađenja vazduha dostigao alarmantnih 667!

O tome koliko ovakva situacija dugoročno može imati opasne posledice, govore i podaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Naime, 92 odsto svetske populacije udiše zagađen vazduh. Sedam miliona ljudi umre godišnje od posledica zagađenja vazduha, a glavni je uzročnik smrtnosti dece mlađe od pet godina – čak 570.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Na posledice udisanja ovako lošeg vazduha ukazao je i Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

"U 2013. zbog hronične opstruktivne plućne bolesti na Klinici je lečen 341 pacijent, u 2014. godini 354, u 2015. njih 406 te u 2016. godini 320 pacijenata. Tokom 2017. i 2018. zabeležen je porast broja hospitalizovanih pacijenata", kaže Dedić, piše avaz.ba.

Broj obolelih od raka pluća u stalnom je porastu. Tako je 2014. bilo 216, a 2017. čak 280 pacijenata. Prema Dedićevim rečima, od 1. januara do 1. novembra ove godine prijavljeno je već 238 pacijenata. Od upale pluća lečile su se 722 osobe.

Velika zagađenost vazduha zabilježena je i juče. Tako je u Tuzli u 14 sati indeks zagađenja iznosio 357, što spada u kategoriju opasnog zagađenja s izrazito lošim posledicama za trudnice, starije osobe i decu, te osobe s respiratornim i srčanim problemima.

U Sarajevu je u isto vreme indeks iznosio 209, nešto bolji u poređenju s prethodnim danima. Situaciju je prokomentarisao Martin Tais, specijalista za kvalitet vazduha i klimatske promene.

Skrenuo je pažnju na promenljivost ideksa zagađenja tokom dana, ali da, bez obzira na to, opasnost po zdravlje na prestaje s nešto nižim indeksom.

"Kada uporedite sa zapadnom Evropom, naše vrednosti zagađenja su opasne. Pored toga što imamo temperaturnu inverziju zbog brdovitog terena, problem su i vladajuće strukture koje ne sankcionišu zagađivače vazduha. Stvarno je loša situacija za zdravlje ljudi. Naš najveći problem su lebdeće čestice, mi smo sigurno na prvom mestu po ovom problemu. One prodiru duboko u pluća, krvotok, mozak… Sve se to taloži u organizmu i izaziva bolesti", kazao je Tais.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track