Najnovije vesti

OGLASIO SE I DODIK O SLUČAJU DAVORA DRAGIČEVIĆA: Šokiran sam scenama, saosećam se sa bolom porodice! Razočaran sam brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj njegovog sina!
Foto: Reuters / Dado Ruvić

predsedavajući predsedništva BIH

OGLASIO SE I DODIK O SLUČAJU DAVORA DRAGIČEVIĆA: Šokiran sam scenama, saosećam se sa bolom porodice! Razočaran sam brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj njegovog sina!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da, duboko saosećajući sa bolom porodice Dragičević i razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, mora da poruči da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju sprovoditi.

Dodik je istakao da je to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina jedna nesrećna okolnost, ali u bilo kojoj zemlji sveta zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogrešio o zakon.

 

"Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana jer sam odmah po hapšenju Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su usledili, a koje smo pratili putem medija, deo policijsko-tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim", rekao je Dodik.

foto: Foto: Avaz.ba

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovek može da govori jeste da slike koje su se videle juče u Banjaluci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi da vidi.

 

"Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom decom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dete doveo na mesto koje je sasvim očigledno mesto opsežne policijske akcije", istakao je Dodik.

 

Dodik je naglasio da je na Trgu video i "skandal političare koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje sprovođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali".

foto: RTRS

"Razumem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu da igraju kakvu-takvu ulogu, ali ne razumem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju sa instititucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svetu, koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza", upitao je Dodik.

 

Komentarišući reakcije koje dolaze u vezi sa dešavanjima u Banjaluci, predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da je bilo zanimljivo videti kako su u "FBiH videli jučerašnju policijsko-tužilačku akciju".

 

"I Željko Komšić nas podseća da je policija Republike Srpske učestvovala u navodnom genocidu i da je vreme da se reforma policije vrati na sto. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine, i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjalučanin", konstatovao je Dodik.

 

Na pitanje da prokomentariše jučerašnje saopštenje Delegacije EU na čelu sa Lars-Gunar Vigemarkom u kome izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banjaluci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`", Dodik je istakao da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi.

 

"Mešanje diplomata u tužilačko-policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju da pokažu uzdržanost, Vigemark u stvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebalo da primenjuje zakone koji su usklađeni sa najboljom evropskom praksom", naglasio je Dodik.

 

On je rekao da je reakcija Delegacije EU u BiH povodom događaja u Banjaluci kojim slučajem došla iz usta nekoga od predstavnika vlasti "bila bi osuđena od tih istih Ervropljana i kvalifikovana kao mešanje u rad tužilaštva".

 

Dodik je pozvao sve građane Banjaluke i Republike Srpske na mir i uzdržanost, na poštovanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istakao, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banjaluke, ni Republike Srpske.

 

Kurir.rs/N1
Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...