TUŽILAŠTVO NAREDILO SPROVOĐENJE ISTRAGE PROTIV DRAGIĆEVIĆA: Pretnjama ugrozio bezbednost ministra policije Dragana Lukača
Foto: RTRS

otvoreno

TUŽILAŠTVO NAREDILO SPROVOĐENJE ISTRAGE PROTIV DRAGIĆEVIĆA: Pretnjama ugrozio bezbednost ministra policije Dragana Lukača

Bosna i Hercegovina -

Okružno tužilaštvo Banjaluka naredilo je sprovođenje istrage protiv Davora Dragičevića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti na štetu ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača.

Dragičević je, nakon ispitivanja postupajućeg tužioca, pušten da se brani sa slobode. Istovremeno, ministar Lukač najavio je da okupljanja na Trgu Krajine više neće biti tolerisana i da su i do sada organizovana nelegalno.

Nekoliko povređenih policajca i desetak povređenih građana, epilog je jučerašnjih dešavanja u Banjaluci, tokom policijske akcije uklanjanja simbola grupe Pravda za Davida s Trga Krajine i onemogućavanja budućeg okupljanja članova grupe na centralnom gradskom trgu.

Ministar Lukač ističe da nije bilo prekomerne upotrebe sile od strane policije i da je postupano u skladu sa zakonom. Na akciju su se odlučili jer su, kako kaže, poruke s okupljanja, u proteklih dva-tri mjeseca, postajale sve radikalnije, uz brojne elemente prekršajne i krivične odgovornosti.

"Došlo se do toga da se preti deci egzekucijom i zbog toga smo odlučili da zabranimo te skupove", rekao je Lukač. Lukač kaže da je Dragičević priveden, jer je ignorisao pozive na saslušanja, koje su mu pripadnici MUP-a u dva navrata pokušali da uruče, zbog pretnji upućenih njemu lično i članovima njegove porodice. Dragičević i njegov advokat, Ifet Feraget, nakon puštanja iz pritvora, negirali su da je Lukaču prećeno, tvrdeći da je mnogo toga izrečeno u afektu, te da nisu dobili pozive na saslušanje.

"Ako sam i pretio, a nisam. Ako koja reč preleti, meni su ubili seme, ubili su mi dete od 21 godinu", izjavio je Davor Dragičević. "Nadam se da je Lukač naučio lekciju da se ne privodi neko ko je u tolikoj boli", rekao je advokat Davora Dragičevića Ifet Feraget.

Međutim, ministar Lukač tvrdi da je upravo Feraget savetovao Dragičevića da ne primi pozive na saslušanje, nakon čega je Dragičević bežao od policije kroz grad, da bi, na kraju, bio uhapšen na Trgu Krajine. Feraget je, tvrdi Lukač, svesno plasirao i informaciju da su u Banjaluci juče bili prisutni i pripadnici Specijalne policije Srbije, što je odlučno demantovao. Isto su, tokom dana, učinili i najviši zvaničnici Srbije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsjednik Aleksandar Vučić.

"Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja ili njihovih entiteta! Što je tikva praznija, to je bezobraznija", rekao je Vučić.

Grupu Pravda za Davida i jučerašnje događaje mnogi su, kaže Lukač, pokušali da iskoriste za ostvarenje svojih ciljeva, od lica iz kriminalnog miljea, opozicionih političara, pa do političara iz Federacije, poput Željka Komišića, koji su odmah pozvali na reformu policije u BiH. Takvu izvjavu mnogi iz Srpske danas su žestoko osudili.

"Krajnji cilj onih koji koriste tragediju jedne porodice je urušavanje institucija Srpske", istakao je dekan Fakulteta za bezbednost Banjaluka Predrag Ćeranić.

"To nije iznenađenje, ali Republika Srpska ima svoj MUP i neće učestvovati u daljim razgovorima o reformi policije", kaetgoričan je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović.

Negativna kampanja ne vodi se samo protiv MUP-a Srpske, nego i protiv grada Banjaluka, upozorio je gradonačelnik Igor Radojičić. Banjalučane je pozvao da budu mirni i tolerantni, da se uzdrže od bilo kakvih sukoba i podjela i da se svi ponašaju u skladu sa ustavom i zakonima. "Najgore bi bilo da, dok se dvije strane u Banjaluci sukobljavaju, dođe neko treći sa strane da arbitrira", smatra Radojičić.

Na mir je pozvao i ministar Lukač. Davoru Dragičeviću poručio je da prestane da optužuje institucije, rekavši da će, samo na taj način pomoći da ovaj slučaj bude što pre rešen. "Na ovaj način, devet meseci, nije rešeno ovo. Ako se nastavi na ovaj način, mislim da ni u dogledno vreme neće biti", istakao je Lukač.

Buduća okupljanja neće biti dozvoljena bez odobrenja nadležnih institucija, kaže Lukač i poručuje da će, svi koji to budu pokušali, svjesno ući u sukob s policijom. Više puta je ponovio da policiju niko ne sme i neće tući, ali i da policija neće nikoga tući bez povoda. Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, Draško Stanivuković, koji je juče dva puta privođen, potvrdio je da je dobio prekršajni nalog zbog presecanja žute trake i krivičnu prijavu zbog oštećenja policijskog automobila, ali i rekao da ga je policija psihički maltretirala, vređala i udarala. Lukač je te navode demantovao.

Premijer Radovan Višković apelovao je na opoziciju da ne koriste ovu situaciju kako bi još više potpirili negativna dešavanja i pozvao sve da rade na smirivanju situacije, kako bi organi Republike Srpske uradili svoj deo posla.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track