Najnovije vesti

MILORAD DODIK KATEGORIČAN: U Sarajevu nećemo praviti koalicione dogovore
Foto: RTRS

OTVORENO

MILORAD DODIK KATEGORIČAN: U Sarajevu nećemo praviti koalicione dogovore

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da zajedničke institucije BiH u Sarajevu ne daju rezultate. Tamo se, kaže, vodi politika osvojenih pozicija. Savet ministara bilo je moguće formirati do Nove godine, ali to ipak nije učinjeno, istakao je Dodik u intervjuu za ATV.

"U Sarajevu nećemo praviti koalicione dogovore. Tamo idemo kao reprezentacija. Igraćemo kao tim, pod našom zastavom i u našem dresu", kaže Dodik.

 

Kategoričan je, samo na taj način moraju prihvatiti predstavnike Srba. Veruje da se iza toga što još nije formira Savet ministara, krije težnja da se zaobiđu inzorni pobednici iz Srpske, da bi se formirala, kako je rekao, za njih povoljnija, struktura delovanja.

"Ali imaju ozbiljan problem, ja sam izabran u Predsedništvo, a četiri od pet delegata u Domu naroda je iz SNSD-a", rekao je Dodik. Podseća na zakonski rok od petnaest dana nakon formiranja kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u okviru kojeg je Predsjedništvo dužno da predloži kandidata Predsedavajućeg Savejta ministara. Taj rok istekao je pre deset dana.

 

Kada je reč o zastavi, smatra da isticanje obilježja tri naroda ne bi trebalo da predstavlja problem,ali u ovakvoj BiH to nije slučaj, ističe Dodik, koji napominje da će u proceduru biti upućene izmene zakona o zastavi.

 

Do sada, kaže, nije bilo dramatičnih pitanja u Predsedništvu, a upravo takvo moglo bi da postane NATO put BiH, o kojem je Srpska sve rekla kroz Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Dodik ističe da je ponosan što je u vreme kada je bio predsjednik i premijer Republike, vraćena vera u Srpsku.

Žali što je poslednjim događajima u Banjaluci, gradu na Vrbasu urušen imidž kao regionalnog centra u praznične dane. Јoš jednom je ponovio da želi istinu i pravdu u slučaju Dragičević, ali to je, dodaje, posao za Sud i Tužilaštvo, a ne ulicu. Nemogućim smatra da se PDP ograđuje od organizacije protesta Pravda za Davida, kada, kaže Dodik, prvi čovek gradskog odbora u kući dogovara detalje protesta.

 

"Pre dva meseca su bili izbori, pa su tada imali priliku da sve dobiju ili izgube. Nemoguće je da se PDP ogradi od organizacije kada im prvi čovek gradskog odbora u kući organizuju protesti", naglasio je Dodik.

 

Dodik je rekao i da je grupa "Pravda za Davida", neredima u Banjaluci, zloupotrijebila protest koji su im državni organi odobrili 30. decembra. Oni koji su odgovorni za te događaje i koji bi trebalo da snose posledice sada su nestali, suočeni s odlučnim odgovorom institucija, kaže Dodik.

 

Kurir.rs/RTRS

Foto: Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...