BALKANAC BRUTALNO RAZOTKRIO KOLEGE NA RADU U NEMAČKOJ: Kuvari koji ne znaju šta je tiganj optužuju poslodavce za prevaru, a evo gde TROŠE SVOJ NOVAC
Foto: Profimedia

istina

BALKANAC BRUTALNO RAZOTKRIO KOLEGE NA RADU U NEMAČKOJ: Kuvari koji ne znaju šta je tiganj optužuju poslodavce za prevaru, a evo gde TROŠE SVOJ NOVAC

Bosna i Hercegovina -

Sve više radnika iz BiH posao traži u Nemačkoj. Ali, i u uređenoj zemlji poput Nemačke ima, nažalost, poslodavaca koji ne isplaćuju plate i zakidaju radnike za njihova prava.

Vesti o radnicima koji su prevareni poslednjih meseci često su punile novinske stupce i kružile po portalima, piše Večernji list BiH.

One koji su planirali da odu upozoravani se da ne nasedaju na prevare i da dobro paze šta potpisuju. Međutim, oni koji već duže vreme žive i rade u Nemačkoj, kažu da nije baš sve tako crno, da tu postoji i druga strana priče.

Hrvatski iseljenik koji više od tri decenije živi u Nemačkoj Stjepan Bingula za Croexpress je izneo svoje iskustvo i viđenje problema radnika koji dolaze s ovih prostora.

Prvo, ne želim reći da među poslodavcima Hrvatima u Nemačkoj nema prevaranata, naglasio je Bingula i dodao da je, na sreću, takvih malo.

Mnogo je više radnika koji dolaze puni euforije, veruju da će imati velike plaće jer im je rekao prijatelj prijatelja ili stric njegove devojke da su minimalne plaće 3.000 evra. A kada dođu, eto jada. Poslodavac ne plaća 3.000 evra, nego oko 40 odsto manje.

Naravno, reč je o razlici između bruto i neto. Postoji još jedna grupa, a to su oni koji se predstavljaju kao "vrhunski majstori". Vrhunski kuhar, krovopokrivač i slično. A taj isti kuvar ne zna da napraviti testo za palačinke, a krovopokrivač se boji da ide na krov. Naravno, za nekoliko dana lete sa posla. I onda, naravno, optužuju poslodavce da su prevaranti.

Tako sam baš danas pročitao komentar jednog vlasnika restorana koji je hitno tražio kuvara. Našao je jednog koji mu je rekao da zna da radi sve. Platio mu je kartu za avion, on je došao i počeo da radi. Kad je šef ušao u kuhinju, imao je šta da vidi - "kuvar" nije znao držati ni tiganj u ruci. Kad mu je rekao da pokupi stvari, radnik je tvrdio da ga je prevario, naveo je Bingula.

Objasnio je i kako deo onih koji dođu u Nemačku nije navikao da radi, pa i ako su radili, to je bilo nekih 4,5 do 5 sati aktivnog rada i smatraju da previše rade i nisu adekvatno plaćeni, iako im se uredno plati njihov osmosatni rad.

Bingula je posebno upozorio na pošast današnjice koja je uništila i velik broj porodica u BiH - kocku i alkohol. Naime, ima i onih koji odu 1.000 kilometara od kuće da bi pronašli posao i dobro zaradili. Istina, posao su dobili, pa i dobru platu, ali, nažalost, ono što zarade prokockaju ili popiju.

Poslednja grupa koju ću spomenuti (iako ih ima još puno) osobe su koje imaju vrhunske poslodavce, vrhunske plate, ali svima pričaju da ih poslodavac izrabljuje i potkrada. Naravno, ljudi iz te grupe redovno "zaborave" da spomenu da jako vole konjiće koji trče po ekranu i mole Boga da njihov bude najbrži, a uvek je najsporiji.

Da zaključim - poslodavci često ispadaju prevaranti. Ali, nekad ne zato što zaista varaju, nego zato što njihovi bivši ili sadašnji radnici tako tvrde. Oni često nemaju priliku da se izjasne. I čak i kad ih za to optužuju kockari, alkoholičari, neradnici i lažljivci, poslodavci ispadaju prevaranti. Veruje se narodu, makar i ka laže, objasnio je Bingula.

Kurir.rs/hercegovina.info

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track