DODIK: Insistiraću na odredbi Ustava, koja predviđa da BiH ima samo one nadležnosti koje su joj date tim aktom!
Foto: printscreen RTRS

prijem povodom dana rs

DODIK: Insistiraću na odredbi Ustava, koja predviđa da BiH ima samo one nadležnosti koje su joj date tim aktom!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će insistirati na odredbi Ustava, koja predviđa da BiH ima samo one nadležnosti koje su joj izričito i date tim aktom. Dodik je, međutim, napomenuo da tu ne spadaju nadležnosti koje su nametali visoki predstavnici ili Parlamentarna skupština.

"Time ćemo se pozabaviti na pametan način", poručio je Dodik na prijemu povodom Dana Republike Srpske.

On je naglasio da sloboda srpskog naroda ne znači "neslobodu drugih".

Podsetivši da je Republika Srpska stvorena na današnji dan 1992. godine, Dodik je rekao da je uveren da "proslavom tog dana niko nije povređen", a da je BiH "nije želja nego moranje".

"Tamo smo, silom međunarodnog pregovaračkog procesa, stavljeni u kontekst ugovora, koji su kasnije upravo oni koji su ga kreirali masovno kršili, oduzimajući nam prava i prenoseći na nivo BiH, stvarajući nemoguću i neperspektivnu zemlju, smanjujući šansu i perspektive srpskog naroda u RS da može da se autonomno razvija, bez zapreka", rekao je Dodik.

On je ponovio da će RS raditi na vraćanju "oduzetih nadležnosti".

Fena podseća da bošnjački predstavnici u RS, koji su 5. januara prošle godine predali apelaciju za ocenu ustavnosti Zakona o Danu RS, smatraju da je neprihvatljivo "jednostrano obeležavanje 9. januara", imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH i stav Venecijanske komisije.

Oni su u Ustavnom sudu BiH pokrenuli i proceduru osporavanja Zakona o Danu RS.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track