Najnovije vesti

DODIK: Vojna neutralnost je definitivan stav Srpske koji MORA biti poštovan!
Foto: RTRS

OČEKUJE DA TOME OSTANU PRVRŽENI I U SAVETU MINISTARA

DODIK: Vojna neutralnost je definitivan stav Srpske koji MORA biti poštovan!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsjdništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je definitivan stav Republike Srpske vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez i da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici Srpske u Savetu ministara.

Komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, Dodik je istakao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

"Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez", rekao je Dodik.

On je ponovio da je u pogledu NATO i Akcionog plana za članstvo stav Srpske i njegov lično privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

"Očekujem i od predstavnika Srpske u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske", naglasio je Dodik.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

"Pozivanje na neke ranije donesene odluke su potpuna konfuzija. Ako su donesene odluke zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumevaju približavanje NATO neće biti zato što Srpska i srpski narod iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstvo što nas je NATO bombardovao i što su nam naneli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu", kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila svoj posao.

"Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donesenu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća", kaže Dodik.

 

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...