KOMŠIĆ OPET UCENJUJE SRBE! Ne dam da Tegeltija uđe u Savet ministara dok Srpska ne usvoji program za NATO! (VIDEO)
Foto: EPA

BRUTALNA UCENA!

KOMŠIĆ OPET UCENJUJE SRBE! Ne dam da Tegeltija uđe u Savet ministara dok Srpska ne usvoji program za NATO! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

BiH je svakim danom sve dalje od novog saziva Saveta ministara. Željko Komšić, član Predsedništva BiH, otvoreno priznaje da neće dati podršku kandidatu SNSD Zoranu Tegeltiji, a ovoga puta glas uslovljava usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Komšiću ne bi smetalo, da Savet ministara, sa Denisom Zvizdićem na čelu, deluje u tehničkom mandatu i naredne četiri godine, iako bi to verovatno uzrokovalo najveću političku krizu u BiH, javlja ATVBL.

Komšić očigledno govori ono što misle u SDA i u nekim ambasadama u Sarajevu, koji rade protiv Republike Srpske i srpskog naroda, odgovaraju iz SNSD. Prepoznajemo opasne namere da se na nivou zajedničkih institucija opet izigra izborna volja srpskog naroda, kaže Staša Košarac, šef SNSD-ovog Kluba u Predstavničkom domu, koji poziva srpske ministre u Savetu ministara da podnesu ostavke.

"Treba reći da bi jedino politički ispravno, a rekao bih patriotski i nacionalno, bilo da Šarović, Mektić i Crnadak podnesu ostavke, jer na ovakav način, delujući u Savetu ministara, deluju zajedno sa Šefikom Džaferoviće i Željkom Košmićem kroz politiku ucena prema Republici Srpskoj i volji srpskog naroda, što je za nas problematično", kaže Košarac.

Nenad Stevandić
Nenad Stevandićfoto: Printscreen YouTube/ATVBL

Komšić i Džaferović i ranije su rekli da neće podržati kandidata za predsedavajućeg Saveta ministra dok se izjasni za nastavak NATO puta BiH.

Usvajenje Godišnjeg nacionalnog programa je nov uslov, koji će samo produbiti krizu u BiH jer bez novog saziva Saveta ministara teško da i parlament može da radi u punom kapacitetu. Pošto je Željko Komšić došao da izaziva krize, i netrpeljivost među narodima, posebno srpskim i hrvatskim, ništa nas od njega ne može iznenaditi, kaže Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u Predstvaničkom domu.

"Republika Srpska je ostvarila veliku izbornu pobedu u patriotskoj koaliciji upravo na suprotnim načelima, načelima vojne neutralnosti. Prema tome, to su načela koju BiH determinišu, jer ona još nije pristupila ni NATO niti bilo kom drugom savezu. U svakom slučaju, ko god nas bude ucjenjivao radiće protiv BiH", kaže Stevandić.

Milorad Dodik
Milorad Dodikfoto: EPA / Fehim Demir, Vladimir Šporčić

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva, juče je rekao da ne vidi razloga da se Predsjedništvo sastaje dok se ne reši pitanje izbora predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Ponovio je da je pokušao da sazove sednicu gde bi se to pitanje rešilo, ali da nije bilo volje druga dva člana, koja su potom rekla da uslovljavaju podršku nastavkom NATO puta BiH. Iz Republike Srpske poručuju da ne bi bilo dobro ukoliko bi potrajao tehnički mandat Saveta ministara i da je neophodno što prije izabrati novi saziv.

"Ja se nadam da će ljudi, i oni koji sada spore i oni koji stavljaju primedbe zbog primedbe, a ne zbog suštinskih stvari, prevazići tu vrstu problema i da će taj Savet ipak u narednih mesec ili dva biti izabran", kaže Nedeljko Čubrilović, predsednik DEMOS-a.

Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltijafoto: Printscreen RTRS

SNSD je juče zatražio i otkazivanje sednice Predstavničkog doma, koja je zakazana 17. januara. U toj partiji smatraju da nema svrhe birati parlamentare komisije i tela jer se ne zna većina na nivou zajednčkih institucija. Apsurdnim smatraju i to što bi se moglo desiti da ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović, kao i predsedavajući Denis Zvizdić, predlažu zakone, a potom o njima glasaju u Predstvaničkom domu, jer istovremeno obavljaju funkcije u Savetu ministara i poslanika u BH parlamentu.

u SNSD-u smatraju da nema svrhe da Predstavnički dom zaseda dok se ne definše većina, a o zahtevu za otkazivanje sednice raspravljaće se naredne sedmice.

Kurir.rs/ATVBL

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track