ZVIZDIĆ: Srbija i Hrvatska da reše pitanje granice sa BIH!
Foto: EPA / Felipe Trueba

poziv

ZVIZDIĆ: Srbija i Hrvatska da reše pitanje granice sa BIH!

Bosna i Hercegovina -

Odlazeći predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je danas inicijativu Hrvatskoj da ratifikuje, a Srbiji da potpiše Ugovor o granici sa BiH.

On je u opširnom obrazloženju tog poziva prvo ukazao na "ukupnu atmosferu na prostoru Zapadnog Balkana.

"Smatram da je vreme, i to upravo sada, da se promene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slepu ulicu, jer ono što je najviše potrebno Zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak", poručio je Zvizdić.

On je izneo tvrdnju da je "potpuno jasno, i bezbroj puta praktično i institucionalno dokazano, da BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih suseda, a verodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i kroz konkretne predloge i iskrenu nameru da se isti pravni akt ratifikuje, odnosno ispregovara i potpiše i sa drugim susedima".

"Poznato je da je Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske potpisan 1999. godine i da se isti, iako nije ratifikovan, primenjuje, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvek, nije ispregovaran", kazao je Zvizdić.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Felipe Trueba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track