Najnovije vesti

ODLIKAŠICA IZ KONTEJNERA: Mala Almedina (7) nema ni struju ni vodu, ali u knjižici SU SVE PETICE! (FOTO)
Foto: printscreen avaz.ba

pešači do škole 3,5 kilometara

ODLIKAŠICA IZ KONTEJNERA: Mala Almedina (7) nema ni struju ni vodu, ali u knjižici SU SVE PETICE! (FOTO)

Bosna i Hercegovina

Prvak Almedina Seferović u đačkoj knjižici ima sve same petice. 

Kaže da voli školu, a od svih predmeta najdraža joj je matematika, a osim redovne nastave ona je i u produženom je boravku u Osnovnoj školi Huseina ef. Đoze u Goraždu.

Almedina je jedina učenica romske nacionalnosti u školi, a na svoje petice je s pravom ponosna ako se zna da do škole putuje, često i peške tri i po kilometra i da živi u metalnom kontejneru u naselju Podhranjen.

foto: printscreen avaz.ba

" Jako smo ponosni i zadovoljni učiteljicom, pedagogom, direktorkom, cela škola nas podržava i deca je vole. Moje dete svaki dan iz škole dolazi sretno, a na raspustu je malo tužna jer joj nedostaje učiteljica i drugari",  kaže Almedinina majka Alisa Kratovac.

Dodaje i kako su uslovi za život loši jer sedmeročlana porodica živi u kontejneru bez vode i struje, ali neće odustati.

"Stalno nam pomažu iz organizacija "Vorld vižn" od koje dobijamo školski pribor, odeću i sredstva za higijenu. Jedina nam je želja da dobijemo neki bolji  smještaj kako bi Almedina mogla kod kuće da piše domaći koji sada završava u školi tokom produženog boravka. Naša primanja su 75 evra, muž i ja smo na birou rada" dodaje Almedinina majka Alisa.

foto: printscreen avaz.ba

Prvi razred u Almedininoj osnovnoj školi pohađa 79 učenika u četiri odeljenja.

"Prvi put imamo učenicu iz romske porodice koja redovno pohađa nastavu. Almedina je pohađala obvezni predškolski program što se pokazalo veoma pozitivnim jer je u prvi razred upisana u potpunosti spremna za nastavu. Uslovi u kojima živi su zaista teški, ali roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno sa njom slavili odličan uspeh", kaže Sabina Džebo, pedagog goraždanske škole koju pohađa i odlikašica Almedina.

Kurir.rs/ RTV BPK

Foto printscreen Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...