Najnovije vesti

DODIK: Inicijativa SDA je kap koja je prelila čašu! Republika Srpska je ustavna kategorija i njeno ime se ne može dovoditi u pitanje!
Foto: Marina Lopičić

međunarodno priznata

DODIK: Inicijativa SDA je kap koja je prelila čašu! Republika Srpska je ustavna kategorija i njeno ime se ne može dovoditi u pitanje!

Bosna i Hercegovina

Republika Srpska je ustavna kategorija i njeno ime ne može biti dovedeno u pitanje, poručio je danas predsednik SNSD i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, povodom najave SDA, Bakira Izetbegovića, da će pokrenuti inicijativu za promenu imena Republike Srpske.

"Republika Srpska je ustavna i medunarodno priznata kategorija i po oceni Venecijanske komisije iz 2005. godine", naglasio je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare.

 

Dodik je rekao da je ovakva inicijativa SDA postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao. Ovog puta inicijativa nije pokrenuta samo pameću SDA, već nekih sa strane, kazao je Dodik. 

 

"Ovo je istovremeno inicijativa za razdruživanje Republike Srpske od BiH. Republika Srpska nema nameru da trpi i da čeka ishod tog procesa nemajući pritom poverenja u odluke u Ustavne suda BiH", poručio je.

 

Bošnjaci, istakao je, ne žele nikoga u BiH, u BiH se majorizuju Hrvati, omalažavaju hrvatski kantoni i onemogućavaju se Hrvati da učestvuju u donošenju kvalitetnih odluka.

Ovo, podsetio je, nije prva ovakva inicijativa, a prethodila joj je ona o Danu Republike Srpske, koju je takođe podneo Bakir Izetbegović. Sve do rešenja ovog pitanja, Dodik je rekao da će prekinuti svaku saradnju unutar Predsedništva BiH i u razgovorima za formiranje Saveta ministara BiH.

 

"SDA ovom iniscijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1. stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta - FBiH i Republika Srpska. Samim tim Srpska je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime", rekao je Dodik.

 

Republika Srpska, istakao je, priznata kao strana u dogovaranju Dejtonskog sporazuma, a kasnije u Njujorku je potvrđena i kao strana sporazumevanja.

Podsetio je da je ranije, Ričard Holbruk, koji se smatrao tvorcem Dejtonskog sorazuma bio protiv toga da RS ostane kao teritorijalna politička zajednica, ali je Alija Izetbegović na to pristao.

 

Dodik je rekao da je za sutra sazvao predsednike svih političkih parlamentarnih stranaka u NSRS i Parlamentu BiH kako bi razmotrili aktuelnu situaciju i doneli nekakve zaključke.

 

"Veoma je važno da RS još jednom iskaže konsenzus po tom pitanju", rekao je Dodik i najavio da će biti sazvana sednica NSRS i da će biti predložene mere koje će, kako je rekao, biti adekvatne.

Ako inicijativa bude podnesena i dođe u Ustavni sud, a posebno ako to uradi Šefik Džaferović, Dodik je rekao njegovo učešće u radu Predsedništva biti dovedeno u pitanje".

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Marina Lopičić

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...