FBiH ČEKA FINANSIJSKA BLOKADA: Ako za 7 dana ne usvoje budžet, POLA MILIONA PENZIONERA neće primiti penzije, a državni radnici plate!
Foto: Profimedia

ČEKA SE SEDNICA

FBiH ČEKA FINANSIJSKA BLOKADA: Ako za 7 dana ne usvoje budžet, POLA MILIONA PENZIONERA neće primiti penzije, a državni radnici plate!

Bosna i Hercegovina -

Ukoliko Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u narednih nekoliko dana ne usvoji budžet za 2019. godinu staće isplata svih plata, penzija i ostalih budžetskih stavki u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na sednici održanoj 9. januara 2019. godine usvojio je Predlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu koji je u proceduru uputila Vlada Federacije BiH. Budžet još nije stupio na snagu s obzirom na to da ga nije usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a predsedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) još se nije oglasila i saopštila građanima FBiH da li uopšte namerava da zakaže sednicu. Prema nezvaničnim informacijama medija iz Sarajeva Lidija Bradara jutros se sastala sa predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a pozvana je takođe i na sastanak sa predstavnicima Ambasade Nemačke. U ovom kontekstu važno je podsetiti na nedavno zajedničko saopštenje za javnost Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i ambasada Nemačke i SAD u vezi sa zakazivanjem sednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Napori političkih stranaka treba da se fokusiraju na uspostavljanje nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apelujem na kantonalne skupštine koje to još nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja", navedeno je u saopštenju za javnost. Ovi međunarodni subjekti naglašavaju da stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet. "Imajući na umu da su opšti izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi takođe i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrebiti za dalje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

foto: Shutterstock

Ukoliko Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne usvoji budžet u skorije vreme od 1. februara 2019. godine biće onemogućena isplata svih plata, penzija i ostalih budžetskih stavki u Federaciji BiH. U posebno teškoj situaciji nalaze se penzioneri koji čekaju i na usvajanje finansijskog plana Fonda PIO u Domu naroda Parlamenta FBiH. Zamenik predsedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić kazao je za kako još nema nikakvih naznaka da bi Bradara u skorije vreme mogla da sazove sednicu federalnog organa zakonodavne vlasti. "Još nema nikakvih konkretnih najava o zakazivanju sednice. Logika bi nalagala da Bradara što pre zakaže sednicu kako bi se sprečio haos u Federaciji BiH", kazao je Tufekčić. On smatra kako predsedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH taktizira nakon saopštenja stranih ambasada ističući da on smatra da bi trebalo da se spreči haos, odnosno da se omogući da ljudi primaju platee, penzije i boračke naknade. Kurir.rs/ Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track