Najnovije vesti

PODMUKLI PLAN BAKIRA IZETBEGOVIĆA I SDA: Hoće da sruše Republiku Srpsku i preseku uticaj Rusije
Foto: Facebook/RTRS

Inicijativa Bošnjaka

PODMUKLI PLAN BAKIRA IZETBEGOVIĆA I SDA: Hoće da sruše Republiku Srpsku i preseku uticaj Rusije

Bosna i Hercegovina
00:47h

Eventualna promena naziva značila mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta", već bi "izazvalo domino efekat promena Ustava BiH, praktično urušilo Dejtonski sporazum i poništilo sve što su Srbi njime dobili"

BEOGRAD - Inicijativa Bakira Izetbegovića i bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH za promenu imena Republike Srpske "posredna je poruka nekih zapadnih centara moći rukovodstvu Srpske da 'olabavi' svoje veze sa Srbijom i Rusijom, prihvati ulazak BiH u NATO i prizna Kosovo".

"Eventualna promena naziva značila mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta", već bi "izazvalo domino efekat promena Ustava BiH, praktično urušilo Dejtonski sporazum i poništilo sve što su Srbi njime dobili".

"Drugim rečima, promena naziva značila bi kraj RS".

Ovo se dešava samo nekoliko dana posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu i njegovog susreta s Miloradom Dodikom, bivšim predsednikom RS i aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH.

Dodik i lideri svih srpskih stranaka u parlamentima RS i BiH zaključili su da je ova apelacija SDA Ustavnom sudu BiH "antisrpsko, antiustavno i antidejtonsko delovanje".

"Nikakvo davanje rokova Srpskoj ne dolazi u obzir. Nikakvo uslovljavanje nije moguće. To odbacujemo. Svi ćemo zajedno raditi da zaštitimo na najbolji način RS, njeno ime i status", istakao je Dodik posle sastanka.

Bakir Izetbegović, nekadašnji lider SDA i bivši član Predsedništva BiH, juče je ponovio da ne odustaje od zahteva da se u ime entiteta RS unesu i Bošnjaci i Hrvati, i dao rok od šest meseci da se to učini ili će podneti inicijativu Ustavnom sudu BiH.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...