KO JE PREŽIVEO ZLOGLASNI SILOS, SVETOG SAVU POSEBNO SLAVI: 23 godine od zatvaranja poslednjeg logora za Srbe u BIH! Raspušten na isti datum kao i Aušvic! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / RTRS

zatvoren posle dejtona

KO JE PREŽIVEO ZLOGLASNI SILOS, SVETOG SAVU POSEBNO SLAVI: 23 godine od zatvaranja poslednjeg logora za Srbe u BIH! Raspušten na isti datum kao i Aušvic! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Pre 23 godine, na današnji dan, zatvoren je poslednji koncentracioni logor u BiH "Silos" u Tarčinu iz koga su na Svetog Savu 1996. godine izašla poslednja 44 preživjela logoraša i to dva meseca od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za raspuštanje logora u BiH.

Najzloglasniji logor u proteklom ratu u BiH otvoren je 11. maja 1992. godine, a zatvoren istog datuma kada i zloglasni fašistički logor iz Drugog svetskog rata Aušvic.

U koncentracionom logoru smrti Silos bilo je zatvoreno više od 600 srpskih civila, uglavnom sa područja Pazarića i Tarčina, a logoraši su tu mučeni na 167 načina. Prema svedočenjima logoraša, ubijena su 24 srpska zatvorenika streljanjem ili svakodnevnim fizičkim torturama, zlostavljanjem, prebijanjem i mučenjem glađu.

Јedan od preživelih logoraša u Silosu Slavko Јovičić Slavuj istakao je da je to bila laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti i ubijanje svakog smisla o postojanju čoveka.

"Logoraši su mučeni metodama koje su savremenoj civilizaciji i ljudskom razumu nepojmljive i nerazumljive, što su utvrdili stručnjaci na osnovu iskaza svedoka", naveo je Јovičić na svom blogu.

On je podsetio da su u ovom logoru smrti uglavnom bili zatočeni muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih jedna u šestom mesecu trudnoće. Osim 11 vojnika, koji su bili rezervni vojnici zarobljeni na liniji u Hadžićima, svi ostali bili su civilna lica.

Prema njegovim navodima, oko 50 logoraša, od kojih šest iz Silosa ubijeno je prilikom izgradnje "famoznog" tunela ispod aerodromske piste Butmir, koji su muslimani nazvali "tunel spasa", a bio je "tunel srpskog stradanja".

Јovičić je izašao iz Silosa samo sedam dana pre njegovog zatvaranja, na Bogojavljenje 1996. godine, posle 44 meseca stravičnog stradanja i zlostavljanja ili nakon 1.334 dana zatočeništva.

Kurir.rs / RTRS

Foto: YouTube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track