DODIK PRED ODLAZAK U BRISEL: Sa evropskim zvaničnicima o kandidatskom statusu BiH
Foto: AP

PRVO ZAJEDNIČKO PUTOVANJE ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA BIH

DODIK PRED ODLAZAK U BRISEL: Sa evropskim zvaničnicima o kandidatskom statusu BiH

Bosna i Hercegovina -

Članovi Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović putuju u dvodnevnu posetu Briselu, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

"Evropski put deo je konsenzusa svih političkih aktera u BiH i nije dobro da ga bilo ko narušava zbog uskopolitičkih interesa", stav je predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, uoči posete Briselu.

Dodik najavljuje da će, u sedištu evropskih institucija, najviše reči biti o dobijanju kandidatskog statusa.

"Ono što bi bilo dobro za Bosnu i Hercegovinu je kandidatski status iz niza političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih razloga. Ono što ću pokušati da vidim je vezano za priču o povezanosti evropskog i NATO puta, koju u Sarajevu pokušavaju da nam nametnu, da vidim da li je to tolika sinergija da se ne može razdvojiti. Znam za nekoliko zemalja koje su članice Evropske unije, a nisu članice NATO-a", rekao je Dodik.

Podsećamo, predsedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće u utorak i sredu u zvaničnoj poseti Briselu.

Kako je najavljeno, članovi Predsedništva BiH sastaće se sa Federikom Mogerini, potpredsednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, a u sredu sa Јohanesom Hanom, komesarom EU za pitanja proširenja i susedsku politiku.

Takođe u sredu, predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović imaće susret sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track