PROIZVODNJA ORUŽJA CVETA U BiH: Najviše ide u izvoz, glavni kupci Saudijci, Turci ali i SAD
Foto: Profimedia

uspeh

PROIZVODNJA ORUŽJA CVETA U BiH: Najviše ide u izvoz, glavni kupci Saudijci, Turci ali i SAD

Bosna i Hercegovina -

Kapaciteti industrije oružja u Bosni i Hercegovini jačaju svake godine, a izvoz municije i vojne opreme iz te zemlje konstantno raste, pokazatelji su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema dostupnim pokazateljima, izvoz fabrika vojne opreme u BiH bio je vredan nešto više od 100 miliona evra), a to je za 5,7 odsto više nego u 2017. godini.

Najveće izvozno tržište za vojne proizvode iz BiH u protekloj godini je bila Saudijska Arabija i tamo je plasirano municije i vojne opreme u vrednosti oko oko 38 miliona evra.

Drugo po veličini bilo je tržište Turske, u koju su fabrike vojne opreme iz BiH izvezle robu vrednu 15,5 miliona evra. Među kupcima je i Avganistan, gde su iz BiH prodali oružje i municije vredno 11,7 miliona evra, ali i SAD, gdje su plasirani proizvodi vredni oko 8 miliona evra. U plasmanu onoga što se izvozi iz BiH ipak dominira municija, jer se na nju odnosi 94 odsto prodanih roba, a ostatak izvoznog kontingenta uglavnom čini oružje.

Sve fabrike municije su na teritoriju Federacije BiH, a Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri entitetskoj Privrednoj komori, tvrdi kako, bez obzira na relativno skromnu apsolutnu brojku koja pokazuje vrednost ukupnog izvoza, sa vojnom industrijom u BiH treba računati ozbiljno jer ona ima velike mogućnosti rasta.

"U BiH je namenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki procenat, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da možemo računati na pozitivne učinke idućih godina", kazao je Mališević.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track