TERORISTA IZUDIN JAKUPOVIĆ DEPORTOVAN IZ NEMAČKE U BiH! Galijašević: Ovde dođu da bi bili slobodni!
Foto: Dado Đilas/Printscreen

PROTERAN

TERORISTA IZUDIN JAKUPOVIĆ DEPORTOVAN IZ NEMAČKE U BiH! Galijašević: Ovde dođu da bi bili slobodni!

Bosna i Hercegovina -

Terorista Izudin Јakupović, kog je nemačko pravosuđe deportovalo u BiH, vratio se kući gde postoje najjače baze za podršku takvim licima i gde bezbednosna politika nije uperena protiv takvih lica, nego ih podržava, tvrdi stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

Galijašević je izjavio da Јakupović i svi drugi slični njemu, koje zapadne zemlje izruče BiH, uvek dođu u BiH da bi bili slobodni.

"Јakupovića ima ko da dočeka u BiH - oni koji se brinu o njihovom socijalnom i ekonomskom statusu i koji im obezbeđuju smeštaj. U BiH postoji kontinuitet terorističke pretnje i zaštite radikalnih islamističkih grupa", tvrdi Galijašević.

Prema njegovim rečima, u BiH najmanje 6.000 lica predstavlja izvor terorističke pretnje i prolazi kroz bezbednosne agencije.

"Nigde u Evropi ne postoji organizovanost radikalnih islamističkih grupa i terorističkih struktura kao u BiH. Nigde nemate paradžemate, vehabijska naselja...", navodi Galijašević.

On smatra da je najveća pretnja za bezbednost BiH nerad bezbednosnih agencija na nivou BiH i to što bezbednosni sistem ne funkcioniše na zaštiti građana, nego terorista.

"U BiH se manipuliše Interpolovim poternicama. Samo je dvadesetak crvenih Interpolovih poternica za teroristima, a prema izveštajima bezbednosnih agencija, imali smo 270 lica koja ratuju u Siriji. Samo je oko 90 lica na plavim Interpolovim poternicama", naglašava Galijašević.

Napominjući da se manipuliše kvalifikacijom krivičnog dela zbog kojeg se traže lica povezana sa terorizmom, on je podsetio na slučaj Behsada Spahića kojeg je BiH izručila Turska.

"On je na Interpolovoj poternici bio označen kao lice koje stavlja u promet i koristi narkotike, a kada su ga pronašli, kod njega su našli nekoliko prsluka bombaša samoubica, raketne bacače, oružje i drugo", pojasnio je Galijašević.

On ukazuje da u BiH niko nije ozbiljnije kažnjen zato što je učestvovao u ratu u Siriji na strani terorističkih grupa.

"Vođeno je tek četrdesetak predmeta, a zna se da se u BiH vratilo više od 100 lica sa sirijskog ratišta. U BiH nesmetano krstari 100.000 radikalnih islamista poput Јakupovića. Teroristička pretnja je stavljena pod tepih", upozorava Galijašević.

Nemačko pravosuđe deportovalo je u BiH Izudina Јakupovića (36), porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji.

Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi "Јunud el Šam" (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

Јakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu El Azhar.

Godinama je živeo u Nemačkoj gde je postao propovednik i skupljao je donacije u džamijama "za narod Sirije".

Navodno je prikupljeni novac prosleđivao terorističkim organizacijama.

U Štutgartu se smatrao jednim od lidera islamskog kulturnog centra "Mesdžid Sahabe". Džamija je funkcionisala kao mesto susreta radikalnih muslimana iz BiH i njihove verske braće iz dijaspore.

Gostujući propovednik bio je i Bilal Bosnić kog je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Dado Đilas i Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track