BOSNO, STIDI SE: Država neće da plati operaciju Josipu Pejakoviću!
Foto: Avaz.ba

sramota

BOSNO, STIDI SE: Država neće da plati operaciju Josipu Pejakoviću!

Bosna i Hercegovina -

Josip Pejaković, ugledni bosanskohercegovački glumac i dramski pisac izuzetno plodnog opusa, posvećen scenskoj umetnosti i s ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja istorije pozorišne umetnosti u Bosni i Hercegovini, bolestan je i stanje mu se pogoršava.

Objavljeno je da će poznati glumac u sredu imati operaciju u jednoj bolnici u Nemačkoj, operacija košta 35.000 evra, a obavit će je hirurg Milomir Ninković.

Švedski Radio Geteborg prenio je apel Facebook grupe “20 kruna za čovjeka” da se Bosanci i Hercegovci s adresom u toj skandinavskoj zemlji odozovu za pomoć Josipu Pejakoviću.

Prema informacijama koje su podelili članovi te grupe, ali i Facebook stranica Radio Gbg, Pejaković je trenutno na lečenju u Njemačkoj, a u sredu bi trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu.

"Josip je trenutno u bolnici u Njemačkoj, gde čeka operaciju koja će mu spasiti nogu od amputacije. Socijalno osiguranje koje ima u BiH, nije mu odobrilo plaćanje troškova ove operacije", navedeno je u apelu.

Operacija košta 35.000 eura, a do sada je sakupljeno 15.000. Prema informacijama s Facebook stranica koje prikupljaju pomoć, akcija će trajati do 31. januara, a operaciju će izvršiti čuveni hirurg Milomir Ninković, Sarajlija koji živi i radi u Minhenu.

Podsećamo, Pejaković se prvo lečio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a sredinom prošle godine, na svoju inicijativu, napustio je KCUS i nastavio lečenje u Zagrebu.

Prema ranije objavljenim informacijama, Pejaković je imao složenu operaciju na abdomenu, što je prouzrokovalo niz drugih problema u vezi sa srcem.

Kurir.rs/Avaz.ba/Face

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track