CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BiH IMA PROBLEM SA ĆIRILICOM: Na stranici teksta čak 21 greška - meša se i latinica, ali i srpski i engleski!
Foto: CIK BIH/Promo

sramota

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BiH IMA PROBLEM SA ĆIRILICOM: Na stranici teksta čak 21 greška - meša se i latinica, ali i srpski i engleski!

Bosna i Hercegovina -

Centralna izborna komisija BiH ponovo je poslala saopštenja za javnost koja prvo treba dešifrovati da bi se mogla pročitati.

Prema ustaljenoj praksi, iz ove institucije šalju saopštenja na tri jezika naroda u BiH, a najgore prođe srpska, ćirilična verzija koja je, očigledno u konverziji iz latinice, zadržala pravila koja nemaju nikakve veze sa Vukovim pismom. Ovaj put izbrojali smo 21 grešku na samo jednoj stranici teksta.

Tako je međunarodni centar na ćirilici postao „медјународни“, predsednik CIK Branko Petrić je prekršten u „Петриц“, a Irena Hadžiabdić je postala „Хадзиабдиц”, dok je na drugom mestu u tekstu ispravljeno u „Хаџиабдић”. Član CIK je postao “цлан“, a Kancelarija za informisanje je nazvana “uredom“.

Kategorija takmičenja „Election Management Award“ na ćirilici je napisana “Елецтион Манагемент Аwард” u neverovatnoj kombinaciji sa latinicom i engleskim jezikom.

Greške se mogu naći i u saopštenjima za javnost na hrvatskom i, kako ga oni krste, “bosanskom” jeziku, ali ih je manje nego na srpskom.

Inače, saopštenja govore o tome da je član CIK BiH Suad Arnautović dobio nagradu za ostvarena „izvanredna postignuća u prevladavanju specifičnih izazova u izborima u zemlji“ na Međunarodnom izbornom simpozijumu u Gani.

Za napisano saopštenje, međutim, ne verujemo da će iko biti posebno nagrađen… osim redovnom platom.

Kurir.rs/Srpskainfo

Foto: CIK Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track