Najnovije vesti

DODIK O SASTANKU U BRISELU: Vraćamo se u BiH sa zajedničkim stavom!
Foto: RTRS

zadovoljan

DODIK O SASTANKU U BRISELU: Vraćamo se u BiH sa zajedničkim stavom!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsednitva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se iz Brisela članovi Predsedništva BiH vraćaju sa zajedničkim stavom da je neophodno da se završi EU Upitnik što je moguće pre i da se dođe do statusa kandidata BiH za EU.

Članovi Predsedništva BiH, Dodik, Željko Komšic i Šefik Džaferović završili su danas posetu Briselu gde su se sastali sa najvišim evropskim zvaničnicima, između ostalih danas su razgovarali sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom. Dodik je nakon sastanaka kazao da je razgovarano o dostavljanju odgovora na dodatna pitanja EU, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH.

"Bez formiranja novih ograna vlasti nemoguće je obezbediti novu dinamiku. Postoje razlike vezane za NATO i MAP, mislim da to pitanje treba da diskutujemo dole u BiH, ali kako sam razumeo put ka EU i formiranje organa na nivou BiH nije uslovljeno pitanjima samoga MAP ili NATO", rekao je Dodik.

foto: Screenshot

On je i dodao da su razgovarali o različitim problemima, pitanju granice sa Hrvatskom i Srbijom, kao i o problemima imovine državnih preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, o kojima postoji zajednička odluka na nivou Predsedništva BiH kao i da je "upućen poziv Hrvatskoj da se o tim pitanjima razgovara i donesu važna rešenja" .

Od tema koje su bile predmet razgovora Dodik je izdvojio i regionalna pitanja i ponovio je da je "stav RS da prati stav Srbije po pitanju Kosova." Dodik je rekao da je razumeo u Briselu da je zvanična filozofija Evrope usmerna ka izrazitom poštovanju individualnih prava i da bi kolektiviteti trebali da u nekoj genezi razvoja političkih procesa nestanu, ali "da je to verovatno nemoguće u BiH".

foto: RTRS

Dolazak na ovaj sastanak predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera mimo najavljenog protokola obaveza govori o jednoj dobroj atmosferi, "vraćamo se dole sa jednim zajedničkim stavom da je neophodno što pre završiti Upitnik i doći do statusa kandidata BiH za EU", zaključio je Dodik.

Članovi Predsedništva razgovarali su juče u Briselu i sa potpredsednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za inostrane poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, koja je podržala evropski put BiH.

Kurir.rs/Tanjug

Foto RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...