DODIK O ULASKU U NATO: U Srpskoj ne postoji spremnost i podrška za to, a ne vidim ni koji bi benefiti bili (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

nema poverenja

DODIK O ULASKU U NATO: U Srpskoj ne postoji spremnost i podrška za to, a ne vidim ni koji bi benefiti bili (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

"U Republici Srpskoj ne postoji spremnost i podrška da se ide putem NATO-a", rekao je danas predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i podsetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Na pitanje da li će Republika Srpska odoleti pristicima da BiH postane članica NATO-a, Dodik je rekao da oni žive u stanju pritiska i da su oni uvek prisutni, ali da Srpska dobro reaguje na njih.

“Zašto nije dobro da se krećemo putem NATO-? To je zato što je NATO, između ostalog, kao i politička organizacija, razgradila dodatno Republiku Srpsku. NATO je sve ove godine uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BIH, koji je razgrađivao dejtonski snagu u Republici Srpskoj. Mi nemamo poverenje", rekao je Dodik.

On je kazao da ne vidi ni benefite koje bi NATO doneo.

"NATO se nije potrudio da dođe u BIH i kaže - hajde da otvorimo fabrike, koje će da proizvode pertle za naše čizme, nego stalno pokušavaju da nametnu veće troškove. Treba nam 100 odsto više sredstava za vojsku, mi to nemamo, i to je ključni razlog“, rekao je Dodik.

Komentarišući inicijativu za promenu imena Republike Srpske, Dodik je rekao da ona nije u skladu sa Ustavom i primetio "da je Republika Srpska tražila nešto slično održavale bi se serije sastanaka da se osudi Dodik".

To je, kaže, rušenje ustavnog poretka, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od Federacije i Republike Srpske i dodao da ne sme da se prihvati ni rasprava o tome, jer ne veruju Ustavnom sudu.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track