POSLE 14 GODINA U INVALIDSKIM KOLICIMA, STALA NA SVOJE NOGE: Minka je pred ovo ČUDO sanjala NEOBIČAN SAN!
Foto: Avaz.ba

SNAGA VOLJE

POSLE 14 GODINA U INVALIDSKIM KOLICIMA, STALA NA SVOJE NOGE: Minka je pred ovo ČUDO sanjala NEOBIČAN SAN!

Bosna i Hercegovina -

Uprkos pesimističnim lekarskim prognozama, Minka Čizmić iz cazinskog naselja Gradina, nakon 14 godina u invalidskim kolicima, stala je samostalno na svoje noge.

Ova hrabra Cazinjanka već 18 godina se bori s multiplom sklerozom, a 14 godina je prikovana za invalidska kolica. U svim medicinskim ustanovama koje je posetila rečeno joj je da leka za ovu bolest nema i da će joj iz godine u godinu biti sve teže.

Objašnjava i da su joj lekari rekli da nema šanse da ikad ustane na noge. Ipak, ona se nije predavala i ovih dana je ne samo stala na svoje noge nego načinila i prve korake po kući bez ikakvih pomagala.

"Bolujem od multiple skleroze gotovo 18 godina, a radi se o hroničnom autoimunom oboljenju, koje napada centralni nervni sistem i, kako kažu stručnjaci, to je bolest sa stotinu lica. Prvu godinu kad sam obolela, išla sam bez štaka, a nakon toga dve godine samo uz pomoć štaka. Nakon toga završila sam u invalidskim kolicima. Prošla sam bolnice u Sarajevu i Tuzli te banjsko lečenje u Gati i Fojnic", priča Čizmić. Objašnjava da je nalaze slala i u Hrvatsku i da su joj svi rekli da za njenu bolest nema leka.

"Bilo je uspona i padova u ovih 18 godina, bilo se pojavilo i slepilo, a jedno vreme nisam mogla ni govoriti ni gutati. Bilo je problema i sa pritiskom i s masnoćom. U međuvremenu je došlo do nekog poboljšanja, a dokle će to trajati, ne znam. Nedavno sam sanjala da mogu stati na svoje noge i da to moram uraditi, pa sam ujutro, učeći bismillu, ustala, zamolila dragog Alaha za pomoć i snagu te nakon 14 godina napravila svoje prve korake bez ikakve pomoći. Ponovo sam osetila tlo pod nogama i to je bio neopisiv osećaj, kao da sam se ponovo rodila", priča Čizmić.

Ona kaže da se uvek držala svih lekarskih preporuka te da nikad nije klonula duhom, da se nadala da će opet prohodati. Kako kaže, Božija je volja bila da se to i desi.

Minki su veliki motiv njeni unučići, koji je nikad nisu videli u stojećem položaju. Sada je doživela i to da je mogu voditi za ruku, što joj daje motiv više, da sve svoje snage usmeri na poboljšanje svog zdravstvenog stanja.

Da sam se prepustila, danas bi bila ukočena.

"Otkako sam obolela, uvek sam imala nadu u ozdravljenje, pa sam u skladu sa svojim mogućnostima nastojala da maksimalno pomognem porodici koja živi sa mnom u kući – sinu, snahi i troje unučadi. Radila sam sve poslove koje sam mogla rukama, kako bi mi mišići bili aktivni, a ne ukočeni. Da sam se prepustila bolesti bez borbe, danas bih bila sva ukočena", kaže Čizmić.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track