Najnovije vesti

USTAŠE SU SRBE POBILE SEKIRAMA, NOŽEVIMA, MALJEVIMA: Služen parastos žrtvama pokolja u Drakuliću kod Banjaluke (FOTO, VIDEO)
Foto: RTRS

SEĆANJE NA STARADLE

USTAŠE SU SRBE POBILE SEKIRAMA, NOŽEVIMA, MALJEVIMA: Služen parastos žrtvama pokolja u Drakuliću kod Banjaluke (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je parastos za 2.300 Srba, koje su u samo jednom danu pre 77 godina poklale ustaše u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Služenju parastosa prisustvovali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar pravde Anton Kasipović, generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić.

foto: RTRS

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Telesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, pre koga su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, navodi se u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedelje pre godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Kurir.rs/ Atvbl.com

Foto: RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...