DRAMATIČNE SCENE U ZENICI: Meštani prepušteni sami sebi, jedni druge evakuišu, proglašeno stanje prirodne nesreće (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube/Avaz.ba

začepljen glavni kolektor jedne kompanije

DRAMATIČNE SCENE U ZENICI: Meštani prepušteni sami sebi, jedni druge evakuišu, proglašeno stanje prirodne nesreće (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Kiša koja ne prestaje da pada izazvala je probleme u nekoliko zeničkih naselja, a samo u Tetovu ugroženo je 40 objekata.

Meštani kažu da su prepušteni sami sebi, pa se međusobno evakuišu.

Prema rečima meštanke Hanumice Imamović, situacija je kritična.

"Nosim ljudima odeću, sami sebe spasavamo, nema nikog da nam pomogne… Sve, nažalost, podseća na majske poplave 2014. godine. Međutim, onda se neko borio za ljude, sada smo prepušteni sami sebi", kaže.

foto: Avaz.ba

U Tetovu situaciju dodatno otežava začepljen glavni kolektor kompanije “Arcelor Mittal”.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, u svojstvu komandanta Civilne zaštite Grada Zenica, povodom novonastale situacije održao je danas vanredni sastanak Štaba civilne zaštite Zenice.

foto: Avaz.ba

Tom prilikom donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji Zenice.

Kritična situacija je i u zeničkom naselju Travnička ulica, gde je povećan vodostaj reke Kočeve, koja se izlila i poplavila stambene objekte i jedan automobil.

foto: Avaz.ba

Prema rečima Senade Čajdrić, koja živi u Travničkoj ulici, u garaži im je pola metra vode, a vodostaj se povećava iz minuta u minut.

"U garaži nam je voda, u šest kuća voda je već pola metra. Ovo će biti havarija. Čudi me da niko iz Civilne zaštite nije došao. Zvali smo ih, međutim, niko se nije javljao. Od komšije je auto poplavljen, ovo je katastrofa. Pred nama je besana noć, neko pod hitno mora da reaguje", kaže Čajdrićeva.

foto: Avaz.ba

"Vetar nije naneo veće štete. Najviše poziva odnosi se na Zenicu, u više naselja začepljeni odvodi i seoski potoci koji su počeli da se izlivaju iz svojih korita i prete kućama. CZ grada Zenice je na terenu. U ostalim opštinama stanje bez intervencija", navodi se u izveštaju Civilne zaštite ZDK.

Alarmantna situacija je i u Bistričaku kod Zenice. Deo sela Vukotići i Jastrebac je odsečen, a saobraćaj je u potpunosti blokiran za ova mesta.

I u Čajdrašu kod Zenice Kočeva se izlila na nekoliko mesta i preti da poplavi stambene objekte, a dramatične scene su, takođe, i u Orahovici kod Zenice.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Youtube/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track