Najnovije vesti

PAR IZ BiH ŽIVEO U ŠVAJCARSKOJ OD SOCIJALE, A U ZAVIČAJU KUPILI 3 KUĆE: Socijalni radnik ih raskrinkao, pa sad moraju da plate veliku kaznu
Foto: Profimedia

mislili da ih niko neće provaliti

PAR IZ BiH ŽIVEO U ŠVAJCARSKOJ OD SOCIJALE, A U ZAVIČAJU KUPILI 3 KUĆE: Socijalni radnik ih raskrinkao, pa sad moraju da plate veliku kaznu

Bosna i Hercegovina

Švajcarski sud u Lucernu osudio je bračni par iz Bosne i Hercegovine na novčanu kaznu u iznosu od 14.400 franaka (oko 12.600 evra), jer su u ovoj zemlji od 2008. do 2013. godine primili blizu 140.000 franaka (123.000 evra) socijalne pomoći, a nisu prijavili da su u BiH kupili tri kuće.

Oni su, kako se navodi u presudi, dali netačne podatke kako bi dobili veći iznos socijalne pomoći.

Prema zakonu, bili su dužni da prijave da poseduju nekretnine. Oni su negirali krivicu i kazali kako kuće nisu kupili, već je reč o nekretninama njihove rodbine.

Sve je počelo kada je socijalni radnik došao u posetu bračnom paru koji nisu zatekli kući. Vrata je otvorio njihov sin koji je rekao kako su mu roditelji u BiH gde imaju kuću.

Par je negirao ove tvrdnje kazavši kako je njihov sin bolestan i da nisu napuštali Švajcarsku, već su bili u kupovini. Kako piše Zentraplus, kazali su da nikada nisu bili u BiH od trenutka kada su došli u Švajcarsku 1992. godine. Suprug je radio u fabrici u Lucernu jedno vreme, a potom se prijavio za socijalnu pomoć.

foto: Profimedia

Međutim, izjave koje su davali inspektorima nisu bile usaglašene. U jednoj od izjava, muškarac je rekao kako je kuće nasledio od majke, a u drugoj da je kuća pripadala njegovom ujaku i da je prepisana na njega s ciljem rešavanja sudskog spora. Njegova supruga kazala je kako je bio pijan i da mu je taj papir podmetnut da ga tada potpiše. Nakon što su im predstavili dokaze, priznali su da jednom godišnje idu u BiH, ali i dalje su ostali pri tome da nisu kupili kuće.

Nakon istrage par je otišao u BiH kako bi prebacio vlasništvo na svoje sinove.

Optužnica protiv njih je podignuta 2014. godine, a oni su iz BiH dostavili sudski dokument u kojem se navodi kako trenutno nemaju nekretnina na svoje ime.

Tužilaštvo je uspelo da pronađe dokaze da je bračni par bio vlasnik zemljišta na kojem se nalaze kuće i to u periodu kada su primali socijalnu pomoć od Švajcarske.

Na kraju su priznali da su kupili kuće, ali su insistirali da nije reč o novcu od socijalne pomoći, već da su novac dali njihovi sinovi i da su kuće kupili za njih.

Kao dokaz naveli su kredit jednog od sinova, kao i invalidninu drugog sina.

Sud je dokazao da je par kupio kuće 2006. godine i da to nisu prijavili nadležnim službama, ali nisu uspeli da dokažu da su platili te nekretnine novcem od socijalne pomoći pa su ih osudili na blažu novčanu kaznu koju mogu da plate u sledeće dvije godine, iako je propisana kazna od 22.500 franaka. Par se žalio na presudu.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Profimedia/Ilustracija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...