DODIK O PROMENI IMENA RS: Sinonim za Srpsku može da bude samo ZAPADNA SRBIJA! Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja!
Foto: Youtube/Printscreen

ODGOVARA NA INCIJATIVU SDA

DODIK O PROMENI IMENA RS: Sinonim za Srpsku može da bude samo ZAPADNA SRBIJA! Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na eventualnu inicijativu o promeni imena Republike Srpske biti odgovoreno inicijativom da pored naziva Republika Srpska bude stavljena crtica i dopisano - zapadna Srbija.

Dodik je istakao da zahtevi, poput osporavanja imena Republika Srpska, iritiraju iako su nemogući, ali da zabrinjava preglasavanje u Ustavnom sudu BiH gde sedi troje stranih sudija i još dvoje koji su bivši potpredsednici SDA.

"Pokrenu li oni tu inicijativu mi ćemo pokrenuti inicijativu da se pored naziva Republika Srpska stavi crtica i dopiše - zapadna Srbija. Ne da menjamo naziv, već da ga dopunimo, ako već hoće da dopunjavaju. Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja. Sinonim za Republiku Srpsku može da bude samo zapadna Srbija", rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da su mu pre 15 godina u Americi poturili papir u kome se tražilo preimenovanje Republike Srpske onako kako to sada traže - da bude republika Srba, Hrvata i Bošnjaka, dok su pre toga tražili da se bira jedan predsednik BiH.

Predsedasvajući Predsedništva BiH ističe da oni koji osporavaju ime Republike Srpske dobro znaju da bi pola ljudi otišlo kada ona više ne bi postojala.

On navodi da je Sarajevo umislilo da su Srbi njihov glavni problem, dok je za BiH jedini ozbiljan partner Srbija i to ne samo zbog Republike Srpske.

"Otkad sam u Srajevu, najmanje šest puta su me zamolili za urgenciju na Vojno-medicinskoj akademiji. To je samo ilustracija upućenosti jednih na druge, što Srbija razume", kaže Dodik.

On ističe da situaciju treba smirivati, napominjući da su potrebni najbolji mogući odnosi.

Kurir.rs/ Politika/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track