SVEČANI PRIJEM U BEOGRADU: Republika Srpska je odraz slobode srpskog naroda (VIDEO)
Foto: RTRS

27 GODINA OD PRVOG USTAVA SRPSKE

SVEČANI PRIJEM U BEOGRADU: Republika Srpska je odraz slobode srpskog naroda (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Beogradu je održan svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske. Prijem je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Prijemu su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednici skupština Srbije i Republike Srpske, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i Srpske. Prijemu je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej.

foto: RTRS

Predsednica Srpske rekla je da je današnji prijem posvećen obeležavanju dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja Republike Srpske - 9. januara 1992. kada je Republika rođena i 28. februara iste godine, kada je Srpska dobila svoj Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.

Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu obeležava dan kada je Srpska dobila prvi Ustav.

foto: RTRS

"Bio sam jedan od onih koji je pre 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske", rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vekove borio za slobodu i delio tu slobodu sa drugima.

Dodik je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, te da za Srbe nema slobode bez države.

foto: RTRS

Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je današnje okupljanje, čestitavši Republici Srpskoj 27 godina postojanja.

On je naveo da Srpska i Srbija danas podnose mnoga iskušenja od onih kojih su im nekad bili prijatelji i kojima su sada "trn u oku".

"Iskušenjima možemo odoleti samo ako Republika Srpska bude jedinstvena, isto kao i Srbija. Reka Drina nas ne deli, već spaja", poručio je patrijarh srpski.

Prijemu u Beogradu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, nauke, prosvete, privrede i sporta Srbije i Republike Srpske i veliki broj zvanica i gostiju.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija - Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara te godine.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track