Najnovije vesti

DODIK U BRISELU: BiH predaje i nepotpune odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije
Foto: Youtube/Printscreen

ZVANIČNA POSETA

DODIK U BRISELU: BiH predaje i nepotpune odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik boraviće danas u poseti institucijama EU u Briselu, gde će evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

U saopštenju Predsedništva BiH navodi se da je programom posete predviđen sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i komesarom Hanom, nakon čega će im uručiti odgovore na dodatna pitanja iz upitnika.

 

Kako prenosi sarajevski Klix, BiH će predati nepotpune odgovore na 23 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a to je potvrđeno i u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH, gde je rečeno da zvaničnici BiH nisu uspeli da usaglase odgovore na 23 dodatna pitanja.

Na dodatna pitanja iz Upitnika EU iz tela Mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: "Nismo u mogućnosti u ovom trenutku da dostavimo odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija".

 

Portparolka DEI Martina Trogrlić kazala je da su odgovori na svih 655 pitanja, uključujući i ove odgovore, potvrđeni od strane izvršnih vlasti na svim nivoima i dostavljeni su Evropskoj komisiji.

"Navedene odgovore tela mehanizma koordinacije dala su u slučajevima kada u tom trenutku ili nisu raspolagala traženom informacijom ili gde nadležne institucije nisu mogle da postignu saglasnost o drugačijem odgovoru, nego su se usaglasile upravo o ovakvom odgovoru na pitanje", kazala je Trogrlić.

 

Prema podacima Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura.

 

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije deo je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...