BIVŠI GENERAL JNA OTKRIVA: SMRT U TUZLI 1995. SEJALI ISLAMISTI! Ljude nije pobila  srpska granata sa Ozrena, nego SIMULTANA TERORISTIČKA eksplozija!
Foto: Printscreen/ Youtube

STRAVIČAN NAPAD NA TRGU

BIVŠI GENERAL JNA OTKRIVA: SMRT U TUZLI 1995. SEJALI ISLAMISTI! Ljude nije pobila srpska granata sa Ozrena, nego SIMULTANA TERORISTIČKA eksplozija!

Bosna i Hercegovina -

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama suda u BiH iz 2008. odnosno 2010. godine, već je u pitanju simultana teroristička eksplozija.

Kako se navodi, vrlo je moguće da je na trgu punom ljudi, zapravo bilo sedam istovremeno koordinisanih detonacija. Samo na taj način bilo je moguće da na ovom mestu pogine 71 osoba, a da u detonacijama bude ranjeno više od 300 ljudi.

Ovo se navodi u konačnom ekspertskom izvestaju oko 400 stručnjaka raznih provila iz Srbije, BiH, Češke, Slovačke, Francuske i Izraela, koji su od 2014. godine radili na analizi terorističkog napada na Tuzlanskoj kapiji, na samom kraju ratnih sukoba u BiH.

Prema analizi pod nazivom "Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija" na punih 400 strana, u koje su Novosti imale uvid, a koju potpisuje general Ilija Branković, nalaze se stavovi stručnjaka koji su obradili odluke Suda u BiH, na osnovu kojih su donete dve presude srpskom generalu Novaku Djukiću koji je 2008. proglašen krivim, "jer je naredio gađanje iz topa kalibra 130 milimetara sa planine Ozren i tako jednom granatom posejao smrt na tuzlanskom trgu".

"Čak 27 osoba žrtava sa Tuzlanske kapije se mogu uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice, jer je sudski utvrđeno da su izgubili život od posledica bliskog eksplozivnog udara", objašnjava za Novosti šef tima odbrane, general Ilija Branković, po mnogima siva eminencija balistike i artiljerijske nauke u bivšoj JNA.

On navodi i da top od 130 milimetara ni teoretski, ni praktično, nije mogao da napravi tako nešto.

Kurir.rs/ Tanjug/ Večernje novosti

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja