DODIK: Ako za godinu dana ne vratim BiH sa puta samouništenja, napuštam Predsedništvo!
Foto: Dado Đilas

UVEREN DA MOŽE BOLJE

DODIK: Ako za godinu dana ne vratim BiH sa puta samouništenja, napuštam Predsedništvo!

Bosna i Hercegovina -

Ako zajedno s drugim kolegama u Predsedništvu, najduže za godinu, ne uspem da vratim Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, napuštam Predsedništvo, vraćam se u Banjaluku, pa neka sve propadne, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Ovo je, kaže, naglasio i tokom posete Briselu, ali je zvaničnike Evropske unije zamolio da BiH, na putu za kandidatski status, ne postavljaju preteške uslove.

Ovo je, kaže, naglasio i tokom posjete Briselu, ali je zvaničnike Evropske unije zamolio da BiH, na putu za kandidatski status, ne postavljaju preteške uslove.

Nakon dobijanja kandidatskog statusa procesi u BiH mogli bi se, u mnogim aspektima, okrenuti u pozitivnom smeru - u ovo je Dodik pokušao da uveri zvaničnike Evropske unije. Predajom odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije, kaže Dodik, BiH je jedan korak bliže Briselu. Za neka od najvažnijih pitanja BiH će imati pomoć Unije, obećano je Dodiku.

"Mnogo toga, poput formiranja Saveta ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rešavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat. U Briselu, takođe, nemaju ništa protiv ako nam u rešavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji. Dogovorili smo se da neka osetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO-u odložimo za kasnije", rekao je on u intervjuu za Al Džaziru Balkans.

Najveću odgovornost, kaže Dodik, trebalo bi da snose oni koji nerealnim inicijativama, zahtevima o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme. Za Dodika teritorijalna celovitost BiH nije sporna, ali mu je sporna njena nefunkcionalnost. Njegova politika je, kaže, politika realnosti.

"Kažem da sam spreman za svaki dogovor koji ide u korist Bosne i Hercegovine koja nije ni Izetbegovićeva, ni Džaferovićeva ni Komšićeva očevina. Spreman sam za BiH s kredibilitetom ozbiljne države," rekao je Dodik.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track