DODIK PORUČIO: Ako promene ime Republike Srpske idemo na referendum o nezavisnosti! Nećemo granicu na Drini koja bi delila Srbe!
Foto: RTRS

ISKRENO O SITUACIJI

DODIK PORUČIO: Ako promene ime Republike Srpske idemo na referendum o nezavisnosti! Nećemo granicu na Drini koja bi delila Srbe!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod ne želi sukobe, ali da ne može da živi u BiH u kojoj se ignorišu njegovi stavovi.

"Bošnjaci žele da majoriziraju Srbe, kao što su majorizirali Hrvate. Mi, Srbi, to ne dozvoljavamo, a BiH je za nas moranje. Prihvatili smo Dejton u uverenju da će ga međunarodni faktor primeniti, a ne rastočiti. Ovde su politički procesi na početku. Sve što se dešava na neki način se krpi, pa i struktura vlasti, a glavne teme ostaju van toga", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, neki se slavodobitno ponašaju i misle da je sve završeno, te da stvari koje su urađene mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma mogu imati dug vek trajanja.

On je naglasio da naziv Republika Srpska niko neće moći da ukine, te da najavljena inicijativa bošnjačkih političara o tome pred Ustavnim sudom BiH govori o njihovoj mržnji.

"Bošnjacima ne smeta samo ime Republika Srpska, smeta im i srpska vlast na ovom prostoru. Ali, ostaće i opstaće i to ime i Srpska, bez obzira na to šta oni misle", rekao je Dodik, koji je i predsednik vladajućeg SNSD.

Na pitanje da li ostaje pri stavu i odluci Narodne skupštine Republike Srpske da se ide na referendum o nezavisnosti Srpske, ukoliko se na Ustavnom sudu BiH pokuša ukinuti naziv Republika Srpska, Dodik istakao je da je to odluka koju su usaglasili predstavnici svih političkih partija u Srpskoj - i vlasti i opozicije.

"Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati da odlučuje o promeni imena Srpske, mi ćemo odlučivati o svom statusu. Da svi razumeju - to je status nezavisnosti Republike Srpske. Iz ovog ili nekog drugog razloga, verujem da će u budućnosti biti referendum o statusu Srpske, ali još nema nikakvih organizovanih aktivnosti na tom planu", rekao je Dodik.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji u Srpskoj, Dodik je poručio da je ona stabilna.

"Što se tiče tvrdnji da neki politički procesi neće moći da budu rjšeni bez rata, to je čisto u funkciji bošnjačke medijske propagande", rekao je Dodik.

Na konstataciju da je njegova izjava da Republika Srpska neće ni po koju cenu u NATO naišla na veliki odjek, Dodik je naglasio da je stav Srpske o toj alijansi jasan.

"Mi tamo nećemo. NATO se ogriješio o srpski narod i počinio zločin nad Srbima, cinično to nazivajući `Milosrdni anđeo`. Bombardovali su nas osiromašenim uranijumom, što je povećalo broj teških malignih oboljenja. Ne samo da su nas tad ubijali, nego su nam ubili pokoljenja koja dolaze. Svaki političar u Srpskoj stoji iza toga da Srpska treba da bude vojno neutralna", rekao je Dodik.

On je istakao da je to jedinstven stav i vlasti i opozicije. "Nećemo granicu na Drini koja bi delila Srbe, pa i po ovom pitanju pratimo i podržavamo Srbiju", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Alo

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track