NAJBLIŽI SARADNIK HOMEINIJA PRIZNAO: Bosni smo dali oružje, i poslali instruktore, a Aliji Izetbegoviću sam sve rekao u lice!
Foto: Tweet/Profimedia

javna tajna

NAJBLIŽI SARADNIK HOMEINIJA PRIZNAO: Bosni smo dali oružje, i poslali instruktore, a Aliji Izetbegoviću sam sve rekao u lice!

Bosna i Hercegovina -

Kad sam stigao u Sarajevo na aerodromu me je dočekao tajni agent CIA sa psom ovčarom i pitao zašto sam došao u Sarajevo, potekle su mi suze.

"Pomislio sam, Bože moj, taj je narod toliko patio i dao tolike žrtve pa da na kraju bude američka kolonija... – počeo je razgovor za Večernji list šeik Ahmad Salek Kašani.

Kašani je najmoćniji, najuticajniji i najduže poslanik u iranskom parlamentu. Savetovali su mu pre polaska za Sarajevo da ne putuje u svešteničkom odelu, ali on ga je baš iz inata obukao kako bi video reakciju. Šeik Ahmad Salek Kašani bio je jedan od najbližih saradnika iranskog ajatolaha Homeinija.

"Ako sam za vreme rata mogao tako da putujem kroz Hrvatsku u BiH, zašto ne bih mogao sada u miru", kaže i nastavlja: U BiH sam došao sam za vreme rata. Više nije tajna da je Iran pomogao braći muslimanima u BiH.

Dali smo im oružje, poslali im instruktore... Čak i naš najveći neprijatelj SAD priznaje da je naše oružje promenilo vojnu ravnotežu u BiH. Sastao sam se tada sa Alijom Izetbegovićem i u lice mu rekao: Predsedniče mi zauzvrat ništa ne tražimo i ne želimo. Naše je moralno načelo pomoći braći muslimanima.”

To je bio slogan i osnivača Islamske Republike ajatolaha Homeinija koji je uvek govorio da trebamo da pomažemo svim muslimanima, ali i nemuslimanima u nevolji te potlačenima. Kako sam obećao predsjedniku Izetbegoviću, tako je i bilo.

Mi smo došli na njihov poziv i otišli kad su nam rekli da nas više ne trebaju.

Potom je šeik Kashani povišenim tonom nastavio govoriti da smjer kojim ide BiH nije dobar jer ni jedan narod u toj zemlji ne upravlja svojom državom, već se njome upravlja izvana.

Kurir.rs/večernji.hr

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track