OPASNI TERORISTI ISLAMSKE DRŽAVE STIŽU NA BALKAN: Amerikanci prebacuju ozloglašene borce zarobljene u Siriji u BiH! EVO KOGA DOVODE! (FOTO)
Foto: Profimedia, Interpol

NA INTERPOLOVIM POTERNICAMA

OPASNI TERORISTI ISLAMSKE DRŽAVE STIŽU NA BALKAN: Amerikanci prebacuju ozloglašene borce zarobljene u Siriji u BiH! EVO KOGA DOVODE! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili za Islamsku državu u Siriji, a zarobile su ih pre nekoliko dana snage sirijskog demokratskog fronta, bit će prebačena u BiH.

Dvojica BiH državljana koja su se borila u okviru terorističke organizacije Islamska država u Siriji do kraja marta bi trebalo da budu vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Reč je o Ibri Ćufuroviću iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše i Abdullahu Arminu Čurtu koji je pretio reisu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama.

foto: Interpol

Obojica se nalaze u kampu Roj u Siriji gde su završili kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom su SAD.

Prema rečima ministra Mektića, proces utvrđivanja identiteta je završen, a po preuzimanju biće predati Sudu i Tužilaštvu BiH na postupanje. Dok o Čurtu nema mnogo informacija, za Ćufurovića se zna da je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoletan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Sumnja se da ga je on radikalizovao i pomogao mu da ode u Siriju. Tamo se oženio i dobio dvoje dece.

Njih dvojica se terete za terorizam i ilegalno priključivanje ekstremističkim grupama. Pretpostavlja se da u Siriji ima još BiH državljana koji su se borili za ID.

Na crvenoj Interpolovoj poternici se, osim Ćufurovića nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam. Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 dece.

Stroga tajnost

Oni će u Sarajevo stići posebnim avionom vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega će ih na Međunarodnom aerodromu preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Na Sarajevskom aerodromu uvedena je puna pripravnost.

"Mi smo samo obavešteni da budemo spremni. Više podataka nismo dobili. Sve se vodi u strogoj tajnosti" kažu izvori sarajevskih medija upoznati sa korespondencijom između američkih snaga u Damasku i BiH policijskih agencija.

Prema informacijama do kojih su mediji iz BiH došli, s obzirom na to da je reč o osobama sa poternica i koje traži Sud BiH, oni će odmah biti prebačeni u Pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, nakon čega će Tužilaštvo tražiti da im se odredi pritvor.

Kurir.rs/ Avaz.ba/ Klix.ba

Foto: Profimedia i Interpol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track