MALIŠANE U BiH TRUJU U UČIONICAMA I VRTIĆIMA: Šokantno istraživanje pokazalo zašto je ova zemlja druga u svetu po smrtnosti dece
Foto: Profimedia

tuga

MALIŠANE U BiH TRUJU U UČIONICAMA I VRTIĆIMA: Šokantno istraživanje pokazalo zašto je ova zemlja druga u svetu po smrtnosti dece

Bosna i Hercegovina -

U mnogim školama i vrtićima u Bosni i Hercegovini nije ugrađen adekvatan sistem ventilacije ili rekuperacije.

Prema poslednjem izveštaju Međunarodnog projekta SERCH u učionicama desetak odabranih škola utvrđeno je da je odabir materijala za gradnju ili rekonstrukciju jedan od velikih problema.

Profesorka Sanela Klarić koja je radila istraživanje kaže da su projekti energetske efiksnosti važni ali da se akcenat stavlja na uštedu energije. Po njenim rečima, kada se menjaju prozori i postavlja termizolacija maksimlano se zaustavlja protok vazduha i energije. Vaspitačica u jednom vrtiću je rekla da su pošto su smeštena u obnovljen objekat deca sada više spavaju i manje su aktivna.

Po njenim rečima potrebno je prilikom projektovanja rekonstrukcija škola istih obavezno planirati korištenje prirodnih materijala koji nisu toksični niti štetni po zdravlje.

Najveći uticaj na loš kvalitet vazduha u školskim učionicama ima i nepostojanje adekvatnih sistema ventilacije koji bi uz pomoć adekvatnih filtera prečišćavali zagađivače koji dolaze spolja ili su uzrokovani odabirom veštačkih materijala, toksičnih boja ili sredstava za čišćenje, odnosno ustajalošću vazduha.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacija, BiH je druga zemlja u svetu po smrtnosti dece zbog zagađenja vazduha.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track