PACIJENTI OBOLELI OD RAKA U  BiH PROLAZE KROZ PAKAO: U bolnicama nema lekova, neki uzimaju kredite da bi nabavili terapiju!
Foto: Profimedia

tužno

PACIJENTI OBOLELI OD RAKA U BiH PROLAZE KROZ PAKAO: U bolnicama nema lekova, neki uzimaju kredite da bi nabavili terapiju!

Bosna i Hercegovina -

Oboleli od raka u Bosni i Hercegovini bore se više od mesec s nestašicom lekova, iako im te terapije znače život.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZO) FBiH potvrđen je nedostatak 15 citostatika, dok su nestašicu lekova za karcinome dojke i pluća potvrdili i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Iz ZZOFBiH danima ne odgovaraju na upite je li neki od lekova nabavljen, odnosno kad će biti dostupni pacijentima. Nisu želeli da kažu ni za koju vrstu lekova za rak pacijenti moraju samo da se snalaze.

U FBiH su se citostaticima prošle godine lečila čak 11.682 pacijenta, a ovaj broj je u 2017. iznosio 10.934. Veliki problem je i što neki od lekova koštaju i do 3.000 evra pa se pacijenti iz oba bh. eniteta moraju zaduživati ili pokretati hunanitarne akcije da bi dobili bitku za život.

U FBiH ovih dana pacijenti najviše traže “kitril”, lek koji se koristi za sprečavanje mučnine i povraćanja pri odlasku na hemoterapije. Plaćaju ga suvim zlatom plaćaju, kao i “zofran”, koji mu je alternativa.

"Platiću koliko god treba, ali mi te tablete trebaju. Bez njih ne želim da idem na hemoterapije. Ovo je bolnički lek, koji se daje odmah uz hemoterapije u ampulama, ali ga nema",– kazao nam je jedan onkološki pacijent.

U manjem BiH entitetu kažu da u pojedinim bolnicama mesecima nema “LHRH agonista”, koji nije klasični citostatik nego hormonska terapija koja se koristi kod karcinoma prostate. Nema ni “docetaxela”, citostatika za lečenje karcinoma dojke i pluća.

Mnogi pacijenti su, saznajemo, prekinuli terapiju, jer čekaju da bolnice nabave lekove. Odustaju i od kupovine lekova kojih ima u apotekama, jer zavodi kasne s refundiranjem novca.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH kažu da je nabavka citostatika tenderska i da su nadležna entitetska ministarstva, odnosno fondovi zdravstvenog osiguranja.

Iz bolnica očekuju da se ovaj problem što pre reši, jer su s dobavljačima potpisali ugovor o isporuci.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track