STO DANA VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Realizovati planirane projekte! (VIDEO)
Foto: Atvbl.com

SUMIRANJE UTISAKA

STO DANA VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Realizovati planirane projekte! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Danas je sto dana rada Vlade Republike Srpske. Od 18. decembra prošle godine, kada je formirana izvršna vlast, završeno je nekoliko značajnih poslova – povećane su penzije i plate zaposlenima u obrazovanju i kulturi, a sledi i povećanje plata policijskim službenicima. Započeto je i nekoliko kapitalnih projekata, kao i proces digitalizacije.

Dva meseca nakon opštih izbora, predsednik Vlade i ministri svečano su se zakleli da će poštovati Ustav Srpske i raditi u interesu njenih građana. Svom kabinetu, premijer Radovan Višković postavio je tada visoke ciljeve i jasno stavio do znanja da niko neće biti zaštićen od nerada. Nakon sto dana sumiraju se prvi rezultati. U prvom danima rada, nova Vlada, usvojila je Budžet i Program ekonomskih reformi. Usledili su zakoni koji su omogućili povećanje plata prosveti, kulturi i MUP-u. Rasle su i penzije, redovnim usklađivanjem, za oko dva odsto, a ukupno za 22 odsto u poslednjih nešto više od pet godina.

"Nije dobra Vlada koja radi puno, nego ona koja omogući drugima da rade puno, da budu dobro budu plaćeni za svoj rad i da žive od svog rada", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Upravo na to je usmeren i Akcioni plan zapošljavanja u 2019. godini, za čiju realizaciju je Vlada obezbedila 16,5 miliona maraka. Među važnijim izazovima, u sektoru zdravstva, nastavak aktivnosti na preseljenju u novoizgrađenu Bolnicu "Srbija", ali i početak izgradnje nove bolnice u Doboju.

"Mislim da je ovaj sastav Vlade dao dobar pregled šta u ovoj godini, ali i u naredne četiri, planiramo da radimo. Mislim da dobro finkcinišemo, naravno uz koordinaciju i vođstvo premijera Viškovića", naglasio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Ministarstvo trgovine i turizma, koordinisalo je aktivnosti na promociji turističkih potencijala i to na domaćem i međunarodnom tržištu, a fokus na banjskom turizmu, ali i na domaćim proizvodima.

"Ministarstvo kontinuirano radi na promociji domaćih proizvoda. Aktivnosti koje sprovodimo su kampanja "Naše je bolje", kroz konferencije za promociju domaćih proizvoda", kaže Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

foto: Printscreen/ Youtube

Za ocenu prvih rezultata izvršne vlasti, još je rano, smatra prvi parlamentarac Srpske nedeljko Čubrilović. Ipak, kaže on, dosadašnji posao Vlada je uradila u okviru zakona.

"Sigurno da Vlada u ovih sto dana nije napravila neke greške koje bi mogle negativno da se ocenjuju, a mislim da je suviše malo vremena da damo neke ocene koje bi bile validne", dodao je Čubrilović.

Vlada je od sindikata dobila plus za rast plata u određenim sektorima, minus zbog kolektivnog ugovora. Poslodavci traže više dijaloga, jer su neki zakoni doneseni bez konsultacija sa njima.

foto: Printscreen/ Youtube

"Vlada je i dalje na distanci kada je u pitanju kolektivni ugovor. Očekujemo, posle razgovora sa premijerom Viškovićem, da će Vlada aktivno da se uključi u konačno donošenje opšteg kolektivnog ugovora", izjavila je predsednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da za sada ona ministarstva sa kojima sarađuju, idu u pravom smeru. Јedino zapinje u Ministarstvu finansija, što je, kako je reako i razumljivo.

Aktivnosti na rasterećenju privrede, povećanju investicija, plata i penzija, kabinet Radovana Viškovića, preuzeo je od onog koji je vodila predsednica Srpske Željka Cvijanović. Podrška socijalno osetljivim kategorijama, nezaposlenim majkama, poboljšanje demografske slike, opredeljenje je i ove Vlade. Među krupnim izazovima je i efikasnost javnih preduzeća i finansijska održivost zdravstvenog sektora.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Atvbl.com i Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track