OPASNA DROGA NA ULICAMA SARAJEVA: Zovu je kokain za siromašne, izaziva stravičnu zavisnost i posledice!
Foto: Profimedia

kristal met

OPASNA DROGA NA ULICAMA SARAJEVA: Zovu je kokain za siromašne, izaziva stravičnu zavisnost i posledice!

Bosna i Hercegovina -

Strahove da se jedna od najopasnih droga kristal met već odavno nalazi na ulicama Sarajeva, dokazuje i vest iz biltena Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o hapšenju dilera drogom.

Sarajevska policija je u centru grada pre dva dana privela E. M. (27), kod kojeg su pronađeni pet paketića spida i tri paketića kristal meta.

Metamfetamin, poznatiji kao kristal met, droga je koja se lako sintetizuje i brzo izaziva zavisnost, iziskujući sve češće uzimanje droge i povećavanje doze.

Psiholog Aleksandar Milić iz Banjaluke ističe da je reč o sintetičkoj drogi koja je mnogo opasnija od biljnih.

"Cilj onih koji proizvode i prodaju droge je da kod ljudi postignu zavisnost kojom ih zarobljavaju. Uslovno rečeno rečeno teške droge postižu jak efekt, a cilj narkomana je upravo da malom količinom postignu jak efekt. To je cilj i te supstance. U mojoj praksi zavisnici se nikad nisu zadovoljavali jednom supstancom, uvek su eksperimentisali sa više njih" objašnjava Milić.

Kad se prestane s uzimanjem ove droge, zavisnik ne može da spava iako je umoran i ima probleme s koncentracijom. Kristal met ili, kako ga još nazivaju, “kokain siromašnih” lako se proizvodi u kućnim laboratorijima i jeftiniji je od drugih narkotika.

foto: Profimedia

Kristal met se može uzeti kao pilula, ušmrkavati kao prah ili se ubrizgava.

Stručnjaci kažu da je višestruko opasniji od heroina i kokaina, jer deluje pogubno na mozak i nervni sistem. Korisnik počinje fizički da propada, dobija jezive ekceme i otekline po celom telu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a.

Kurir.rs / Avaz.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja