BOSANSKE DŽIHADISTE VRAĆAJU U DOMOVINU: Američki avioni će ih prebaciti u Sarajevo, sve službe u pripravnosti
Ibro Čufurović, Foto: Profimedia, Interpol

zarobljeni u siriji

BOSANSKE DŽIHADISTE VRAĆAJU U DOMOVINU: Američki avioni će ih prebaciti u Sarajevo, sve službe u pripravnosti

Bosna i Hercegovina -

"Vlasti BiH svakog dana očekuju da ih američke snage obaveste o prebacivanju zarobljenih bosanskih državljana koji su se borili za Islamsku državu u domovinu. Koliko mi je poznato, to bi moglo da se desi svaki dan i mi smo spremni", kazao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim rečima, čeka se samo najava njihovog prebacivanja u Sarajevo, a reč je o zarobljenom Ibri Čufuroviću iz Velike Kladuše i Abdulahu Arminu Čurti iz Sarajeva.

Za sada je dogovoreno da njih dvojica budu prebačena u Sarajevo, dok se za ostale zarobljene ISIL-ovce odluka još čeka. Čufurović i Čurta nalaze se u pritvoru koalicionih snaga u kampu El-Roj u severoistočnoj Siriji, nakon što su zarobljeni u borbama.

Oni će avionom američkih snaga biti prebačeni u Sarajevo i u stanju pripravnosti je i Granična policija BiH.

"Sve je spremno za njihov dolazak", kaže Mektić.

Čufurović i Čurta će odmah biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH jer se nalaze na crvenim poternicama Interpola i za njima je ranije raspisana međunarodna potera.

Za njih je Tužilaštvo BiH pre dve godine tražilo da im bude određen pritvor i to će, nakon što budu prebačeni, biti učinjeno po automatizmu.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track