DAN KADA JE POČEO POGROM SRBA U BiH! 4. APRIL CRNIM SLOVIMA U SRPSKOJ ISTORIJI:  150.000 sarajevskih Srba oterano iz svojih domova, rasuli se ŠIROM SVETA! ROĐENA SRPSKA!
Foto: Printscreen/ Youtube

PRE 27 GODINA

DAN KADA JE POČEO POGROM SRBA U BiH! 4. APRIL CRNIM SLOVIMA U SRPSKOJ ISTORIJI: 150.000 sarajevskih Srba oterano iz svojih domova, rasuli se ŠIROM SVETA! ROĐENA SRPSKA!

Bosna i Hercegovina -

Rat u Bosni i Hercegovini je trajao od 1. marta 1992, kada je održan referendum za nezavisnost BiH. do 14. decembra 1995, kada je potpisan Dejtonski sporazum.

Početak rata u Sarajevu 6. aprila 1992. godine bio je početak progona Srba iz ovog grada. Pre rata u Sarajevu živelo je oko 160.000 Srba, a da ih danas nema ni 10.000, i to uglavnom starih.

Na dan 1. marta 1992. drugog dana referenduma o nezavisnosti SR Bosne i Hercegovine, pripadnik Zelenih beretki Ramiz Delalić je pucao na srpsku svadbenu povorku na Baščaršiji i pri tom ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića.

Posebno je značajan 4. april 1992. godine kada je došlo je do podele između političkih predstavnika Srba, Muslimana i Hrvata, tako da je imovina specijalne jedinice MUP SR BiH podeljena između novoosnovanog MUP Republike BiH i MUP Republike Srpske.

Pripadnici policije srpske nacionalnosti su ušli u sastav MUP Republike Srpske.

Prema dogovoru, zgrada Školskog centra za obuku policajaca na Vracama je pripala Srbima, dok je Muslimanima pripala zgrada Doma policije. Oko 40 pripadnika specijalne jedinice srpskog MUP predvođeni Milenkom Karišikom su 5. aprila iz baze u Krteljima krenuli da preuzmu školu na Vracama i tom prilikom napadnuti od strane 170 Zelenih beretki.

Prilikom prilaska školi, pripadnici srpske specijalne jedinice su upali u unakrsnu vatru iz pravca Šanca (Šamac), Grbavice, samog Školskog centra, kao i okolnih kuća oko školskog centra. Borba je trajala oko 4 časa, a tom prilikom su oslobođeni taoci koji su se nalazili u školi.

Tom prilikom su poginuli Mile Lizdek i Milorad Pupić, a trojica specijalaca su ranjena.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track