DODIK O HAOSU I ZASTOJU U BOSNI I HERCEGOVINI: To je deo trule političke igre bošnjačkih političara!
Foto: Profimedia

neformiranje vlasti

DODIK O HAOSU I ZASTOJU U BOSNI I HERCEGOVINI: To je deo trule političke igre bošnjačkih političara!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je danas da je zbog neformiranja vlasti na nivou BiH evidentan opšti zastoj u zemlji, da je situacija haotična i naglasio da BiH ostaje trajno podeljeno društvo koje ne služi ničemu kada je reč o Republici Srpskoj.

"Opstrukcije koje vrše Bošnjaci će deprimirati i urušiti kompletan politički sistem u BiH. Moram da izrazim potpuno nezadovoljstvo stanjem, neaktivnostima organa na nivou BiH, zaustavljenjem rada Predsedništva BiH, neformiranjem parlamenta, propuštenom prilikom za evropski put BiH", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je ocenio da su Bošnjaci spremni da rizikuju evropski put BiH svojim sitničarenjem i dovođenjem u pitanje formiranje vlasti, što je nesumnjivo jedna od preostalih mera koju je trebalo učiniti nakon sastanka članova Predsedništva sa najodgovornijim ljudima u Briselu koji su bili veoma korektni i fleksiblini.

"Kao predsedavajući Predsedništva moram zbog toga da uputim izvinjenje zvaničnicima EU", naglasio je Dodik.

foto: Profimedia

"Teme kao što su migracije, ekonomske reforme, a pre svih status BiH u EU, dovedeni su u pitanje zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, posebno Saveta ministara. Naravno da je to deo jedne trule političke igre bošnjačkih političara koju oni sistematski sprovode politikom onemogućavanja provođenja izborne volje srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dodik.

On je naveo da je bošnjačka politička elita spremna na sve samo da zadrži postojeću strukturu u vlasti na nivou BiH, pre svega, srpskog kadra u zajedničkim institucijama, kako bi obezbedili njihovu participaciju i podaništvo za politike koje su oni stavili na dnevni red unitarizacije BiH.

Dodik je rekao da je već vidljivo da je Predsedništvo zaustavljeno u radu na mnogim pitanjima, počevši od toga da nije bilo u mogućnosti da predloži kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara što su odbili bošnjački predstavnici, tvrdeći da su potrebne neke dodatne konsultacije.

foto: EPA / Stephanie Lelocq

Ukazao je da nije konstituisan ni parlament na nivou BiH, koja nema ni delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a koju je BiH bila dužna da saopšti do 6. aprila.

Dodik naglašava da migrantska kriza lebdi nad BiH kao jedan od najvećih problema u zemlji. Najnoviji podaci, naveo je on, pokazuju da je u BiH registrovano 4.000 nezakonitih migranata smeštenih u šest prihvatnih centara, a da je do kraja februara registrovano 1.045 novih migranata što je znatno više u odnosu na prošlu godinu.

On je poručio svima u Republici Srpskoj da budu sigurni u vlast.

"Mi smo spremni da upotrebimo maksimalne kapacitete da obezbedimo sigurnost i stabilnost u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track