FOTOGRAFIJA KOJA JE ODUŠEVILA CEO REGION: Na slavi manastira Žitomislića proslavljen i muftijin rođendan! (FOTO)
Foto: Top portal

lepa poruka

FOTOGRAFIJA KOJA JE ODUŠEVILA CEO REGION: Na slavi manastira Žitomislića proslavljen i muftijin rođendan! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Da je život uprkos različitostima moguć u Mostaru, pokazuje primer iz manastira Žitomislića.

Odnosi Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice su posebno unapređeni otkako je na čelu Mostarskog muftijstva Salem efendija Dedović.

Manastir Žitomislić je proslavio svoju slavu – Blagovesti, a tim povodom otvoren je i novi muzej u manastirskom kompleksu u koji je postavljena vredna manastirska riznica, vraćena posle 27 godina u ovu svetinju.

foto: Top portal

Na otvaranje muzeja došli su brojni gosti i zvaničnici za koje je priređen i svečani ručak.

Kada je bilo vreme za desert, iguman manastira Žitomislića Danilo čestitao je muftiji Dedoviću rođendan i iznenadio ga rođendanskom tortom, što pokazuju i fotografije nepoznatog autora koje je preneo lokalni Top portal.

foto: Top portal

“Muftija je mlađi od mene dva dana, ja sam rođen 5. aprila, a muftija 7, tako da sam dobro zapamtio taj datum. Interesantno je da smo magistrirali na isti dan, a istog dana smo dobili i nagradu Mimar mira. I to je neki znak od Boga“, kazao je, između ostalog, iguman Danilo.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Mostaru na čelu sa tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem ranijih godina u više navrata su priređivali iftar za predstavnike Islamske zajednice kada bi se u vreme Ramazana obeležavala slava Saborne crkve u Mostaru.

Kurir.rs/Topportal.info Foto: Top portal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track