POČELO SUĐENJE ATIFU DUDAKOVIĆU: Optužen za ubistvo 300 Srba!  447 svedoka, 6 veštaka i 1.100 dokaznih materijala (VIDEO)
Foto: Profimedia

KOnačno

POČELO SUĐENJE ATIFU DUDAKOVIĆU: Optužen za ubistvo 300 Srba! 447 svedoka, 6 veštaka i 1.100 dokaznih materijala (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Pred Sudom BiH, danas je, čitanjem optužnice, počelo suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH, za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovečnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, prenosi RTRS.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela jednog broja žrtava pronađena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, kao i prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić, izjavio je da su na području Krajine 1995. godine počinjeni masovni zločini i etničko čišćenje.

Kojić očekuje osuđujuću presudu za Dudakovića i 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track