DODIK POZDRAVIO INICIJATIVU PAHORA: Ako EU ne donese odluku da nas integriše, rizikujemo destabilizaciju regiona
Foto: Profimedia

podrška

DODIK POZDRAVIO INICIJATIVU PAHORA: Ako EU ne donese odluku da nas integriše, rizikujemo destabilizaciju regiona

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik pozdravio je danas inicijativu predsednika Slovenije Boruta Pahora da se donese deklaracija kojom bi se apelovalo na EU da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatra kao geopolitičko pitanje.

"Pahor dobro razume ovaj region. Ima političku volju da pomogne i političku pronicljivost da shvati o čemu se radi. U pravu je. Ukoliko EU nastavi sa svojim sitničarenjem na tehničkim pitanjima kao uslov za prijem, a ne donese političku odluku da nas integriše, onda rizikujemo da se region destabilizuje", rekao je Dodik novinarima na 10. Sarajevo biznis forumu.

Na pitanje da li je to izvodljivo sa stanovišta EU, Dodik je odgovorio da je pitanje više šta je izvodljivo . "Ja bih voleo da je izvodljivo", rekao je Dodik.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se u narednom procesu Brdo-Brioni donese deklaracija kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitčko pitanje koje bi donelo sigurnost u ovom delu Evrope.

Pahor je na desetom Sarajevo biznis forumu izrazio bojazan da bi odlaganje procesa proširenja ugrozilo celi proces evropskih integracija i sigurnost. Na zemaljama Zapadnog Balkana je da ubrzaju proces reformi, dakle na vladama Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore je da to urade, da ne čekaju Evropsku uniju, ali istovremeno istinski želim da Unija bude u stanju da postigne konsenzus po pitanju procesa proširenja , rekao je Pahor.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track