DODIK OTKRIO O ČEMU ĆE PRIČATI SA PAPOM: Neću mu prenositi ono što su mi tražila bošnjačka udruženja...
Foto: Ana Paunković

razgovor sa verskim poglavarom

DODIK OTKRIO O ČEMU ĆE PRIČATI SA PAPOM: Neću mu prenositi ono što su mi tražila bošnjačka udruženja...

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, uoči predstojećeg puta u zvaničnu posetu Vatikanu, kaže da će 26. aprila sa papom Franjom razgovarati o politici koja se vodi u svetu s obzirom na to da je reč o susretu na nivou šefova država.

Ne namerava, kaže Dodik, da papi prenosi pitanja što su od njega tražila neka bošnjačka udruženja, istakavši da i Republika Srpska ima svoja udruženja.

"Ja sam na poziv pape 26. aprila u Vatikanu i tamo ćemo razgovarati u formatu sastanaka predsednika država budući da Vatikan, kao država, ima određene uticaje na globalnom nivou vezano za politiku koja se vodi u svetu i biće mi interesanatno da razgovaram sa svetim ocem i o tim pitanjima", rekao je Dodik novinarima na Kozari.

Očekuje, kaže, da će sa papom Franjom razgovarati i o položaju verskih zajednica, i to ne samo Katoličke crkve, nego i svih drugih verskih zajednica.

"Očekujem razgovore o kretanjima, o procesima u svetu koji govore o tome da upravo na religijskoj osnovi dolazi najčešće do polarizacije i sukoba koji pretenduju da postanu globalni", kazao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Istakao je da će se, kada je reč o ilegalnim migrantima, u Republici Srpskoj, u okviru njenih nadležnosti, voditi politike koje su predviđene za sve strance.

"Naša politika ostaje da se u Republici Srpskoj ne lociraju bilo kakvi sabirni centri, naravno, nama je žao tih ljudi što ovuda prolaze, ali mi nemamo kapaciteta za njihovo duže zadržavanje", rekao je Dodik.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track