BOSANSKI TERORISTA IZRUČEN BIH Otac se odrekao sina i poručio: Ja bih ga NA SMRT osudio! (VIDEO)
Foto: printscreen Avaz.ba/Jutarni.hr

deportovan iz sirije

BOSANSKI TERORISTA IZRUČEN BIH Otac se odrekao sina i poručio: Ja bih ga NA SMRT osudio! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Radikalni islamista Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu, deportovan je Bosni i Hercegovini uz pomoć američkih vlasti pošto je neko vreme proveo u kurdskome zatvoru posle sloma džihadističke Islamske države, saopštilo je Državno tužilaštvo BiH.

"Avaz" iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH saznaje da su Ćufurovića, koji je rodom iz Velike Kladuše snage sirijskog demokratskog fronta zarobile pre dva meseca. Njega su SAD sinoć isporučile Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je preuzela SIPA i predala Sudskoj policiji.

On je otišao da se bori na stranu terorističke organizacije ID 2013. kada je bio jedva punoletan. Ćufurovićevo ime se od 2014. nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici.

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH. Sumnjalo se da je taj radikalni klerik motivisao Ćufurovića iz mesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da ode na sirijsko ratište i bori se na strani ID.

Njegov otac Šefik Ćufurović izjavio je nedavno da ''Ibro više nije njegov sin" i "da se on pita, presudio bi im smrtnom kaznom".

Tužilaštvo BiH tereti ga za organiziranje terorističke organizacije, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.Ćufurović je iz Sirije, gde se po medijskim navodima nalazio u zatvoru savezničkih snaga koje su pobedile ID, prevezen u BiH u koordinaciji i saradnji sa vladom SAD i ambasadomte zemlje u BiH.

Odmah po izručenju Ćufuroviću je određen pritvor i nastavlja se krivični postupak. Iz tužilaštva BiH su saopštili da su posvećeni sprovođenju zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto printscreen Avaz/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track