Najnovije vesti

SKANDALOZNI ARGUMENT ADVOKATA ATIFA DUDAKOVIĆA: U akciji Sana ubijeno manje Srba nego u Oluji, znači -NEMA ZLOČINA! (VIDEO)
Foto: Profimedia, RTRS

bruka

SKANDALOZNI ARGUMENT ADVOKATA ATIFA DUDAKOVIĆA: U akciji Sana ubijeno manje Srba nego u Oluji, znači -NEMA ZLOČINA! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Suđenje ratnom generalu bivše Armije BiH Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa za ratni zločin nad Srbima na podrucju četiri zapadnokrajiške opštine u jesen 1995. godine nastavljeno je pred Sudom BiH iznošenjem uvodnih reči odbrane.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić izjavio je da je cilj vojne akcije "Sana 95" nije bio proterivanje Srba, kako se navodi u optužnici, već kako kaže, oslobađanje tih prostora od Vojske Republike Srpske.

Prema njegovim rečima akcije Armije BiH u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu u jesen 1995. godine, su bile legitimne vojne akcije dok je ubijanje srpskih starica i zarobljenih vojnika bila posledica borbi izmedu Vojske RS i Armije BiH. Navodeći da je u akciji "Sana 95" ubijeno manje Srbe nego u akciji "Oluja" hrvatske vojske i policije, Dudakovićev branilac je zatražio da sudsko veće postupi kao i Haški tribunal, koji je oslobodio hrvatske generale optužbi za zločine u "Oluji".

Argument da manje ubijenih Srba znači da nema zločina predsedavajuća sudskog veća energečno je odbacila, javila je RTRS. "Cilj oslobodilačke akcije ''Sana 95'' nije proterivanje Srba, već da se pobedi Vojska Republike Srpske i oslobode ti prostori. Dokazaćemo da BiH nikada nije planirala da ubija Srbe na tom lokalitetu", rekao je Crnalić, branilac prvooptuženog Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića. Takozvanu "oslobodilačku" akciju Dudakovićevog Petog korpusa i drugih mu podredenih jedinica, Srbi su platili sa više od 300 žrtava. Kako se navodi u optužnici, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata ubijani su civili i zarobljeni vojnici, a najstarija žrtva Sava Šljivar bio je 1901. godište.

Kako podseća RTRS, uništeno je 38 pravoslavnih crkava, a pričinjenu materijalnu štetu do sada niko nije izmerio. - Ubijeni su svi civili srpske nacionalnosti, koji su zaticani u selima i gradskom području opština. Reč je se uglavnom o starim i nemoćnim licima. Nema lica kojima je ukazana milost, svi su ubijeni, čak i oni koji su zarobljeni ili su se predali - navodi se, između ostalog, u optužnici protiv Dudakovića i ostalih. Tužilaštvo BiH najavilo je da će izvesti 110 materijalnih dokaza, biće saslušano šest veštaka različite struke i ukupno 447 svedoka, među kojima 16 pod posebnim merama zaštite. Suđenje se nastavlja 13. maja saslušanjem prvog svedoka, žrtve Petog korpusa Armije BiH.

Kurir.rs/Tanjug

Foto RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...