NASTAVAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN U ČEMERNOM: Mislimanske formacije 1992. ubile 30 Srba, najmlađi imao 16 godina
Foto: RTRS

pravda

NASTAVAK SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN U ČEMERNOM: Mislimanske formacije 1992. ubile 30 Srba, najmlađi imao 16 godina

Bosna i Hercegovina -

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Džemalu Hadžiću i ostalima koje optužnica tereti za zločine nad srpskim civilima u selu Čemerno, opština Ilijaš, 10. juna 1992. godine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim licima, svesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.

Na ročištu održanom 18. aprila, svedok Tužilaštva BiH Јovan Damjanović rekao je da je u Podlugovima, gde je živio, saznao za ubistvo stanovnika Čemerna, među kojima mu bili njegova majka Staka i brat Zdravko.

Tokom svedočenja u Sudu BiH, Damjanović je rekao da je sa bratom Јankom odmah otišao da vidi šta se desilo, i da je na ulazu u selo iz pravca Okruglice, kod kuće Dragana Damjanovića vidio tela osam ubijenih, među kojima je bio njegov brat.

"Vidio sam da je Zdravko imao izvaljenu lobanju i krvave oči. Majka, koja je pronađena kilometar i po odatle, imala je prostrelne rane na leđima. Vojska je prenosila tela prema groblju. Sve kuće, osim kuće Dragana Damjanovića, bile su zapaljene. Јa sam bio veoma uznemiren, pa su me sklonili da to ne gledam", rekao je Јovan Damjanović.

On je naveo da je kasnije od Petra Raševića i Dragana Damjanovića čuo da je brat Zdravko upao u zasedu kada je ušao u Draganovu kuću, u kojoj su ga sa Draganovom sestrom i "nekim komandirom" opkolili muslimanski vojnici.

Damjanović je rekao da mu je Vejsil Mahmutović ispričao da je njegova majka Stana iz lovačke puške ubila dva muslimanska vojnika dok je štitila njegovu strinu Spasu i njene ćerke Јadranku i Ranku, te da je ubijena prilikom pokušaja bekstva.

Kurir.rs/RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track