MARKO OTIŠAO U NEMAČKU, PA SE VRATIO RAZOČARAN: Živiš od plate do plate, dođeš kući i opet na posao! Neću više da objašnjavam zašto sam se vratio (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

gastarbajterske priče

MARKO OTIŠAO U NEMAČKU, PA SE VRATIO RAZOČARAN: Živiš od plate do plate, dođeš kući i opet na posao! Neću više da objašnjavam zašto sam se vratio (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Marko Bagarić iz Tomislavgrada se, kao i mnogu njegovi vršnjaci, posle završene srednje škole zaputio trbuhom za kruhom, pa je završio u Nemačkoj.

Ipak, svi su izgledi da Nemačka ipak nije obećana zemlja kako neki to zamišljaju, već je potrebno da se radi. I to često više nego u Bosni i Hercegovini, ili nekoj drugoj zemlji regiona.

Posle pola godine boravka u Minhenu, Marko je shvatio da tamo za njega nije bilo sreće, pa se vratio u Tomislavgrad.

"Živiš radnu nedelju od ponedeljka do petka asociran samo na rad, na dolazak kući, na spavanje i na buđenje, i opet na isti posao. Petak i subotu i nedelju izlaziš. Ali živiš od plate do plate', razočarano je ispričao Marko.

Ipak, neke stvari su mu se svidele. "S 20 godina svako te smatra ozbiljnim, niko ne smara ako radiš svoj posao kako treba", kaže.

Mladi Marko je u potrazi za srećom u Minhenu za šest meseci promenio šest poslova.

"Uvek sam razmišljao o povratku, na šetnje s psom, videću svoju raju, da mogu s njima da popijem kafu. Nije me zanimalo ništa čime bih sebe formirao, a bio sam prazan iznutra", shvatio je.

Nakon iskustva u Nemačkoj, Marko zaključuje: "Ovde imam dobrog oca i dedu. Imam sve 'vamo, mogu i 'vamo nešto ostvariti. Tu sam se rodio, mislim da ne treba više da govorim zašto sam se vratio. Ostajem u BiH, formiraću se kao osoba, studiraću, radiću, šta ja znam, zadovoljan sam životom kojim vodim".

Kurir.rs/DW Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track